Διεθνή

Ignaz Semmelweis Doodle σήμερα: Ποιος είναι ο γιατρός που ανακάλυψε τα οφέλη του πλυσίματος των χεριών

Ignaz Semmelweis Doodle σήμερα: Ποιος είναι ο γιατρός που ανακάλυψε τα οφέλη του πλυσίματος των χεριών
Ignaz Semmelweis Doodle σήμερα: Θεωρείται ο "πατέρας του ελέγχου των λοιμώξεων", ενώ ανακάλυψε τα οφέλη από το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Ignaz Semmelweis Doodle σήμερα: Η Google συνηθίζει να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια γεγονότα που έχει σημαδεύσει τον κόσμο. Αυτό γίνεται μέσω των Doodles που κάθε φορά είναι αφιερωμένα σε ένα γεγονός, σε μια γέννηση ή θάνατο ενός σπουδαίου ανθρώπου. Αυτή τη φορά το Doodle έχει να κάνει με έναν σπουδαίο Ούγγρο γιατρό, τον  Ignaz Semmelweis ο οποίος αναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα ως ο πρώτος που ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη από το σωστό πλύσιμο χεριών.

Ποιος είναι όμως ο Ignaz Semmelweis;

Ο Ignaz Semmelweis γεννήθηκε στη Βούδα (τμήμα της σημερινής Βουδαπέστης) της Ουγγαρίας την 1η Ιουλίου του 1818. Ο Ignaz Semmelweis πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Μαιευτική. Όταν ξεκίνησε τη θητεία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης στα μέσα του 19ου αιώνα, μια μυστηριώδης και ελλιπώς κατανοητή λοίμωξη, γνωστή ως “παιδικός πυρετός”, οδηγούσε σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε νέες μητέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αφιέρωσε την καριέρα του στην εύρεση της αιτίας αυτής της θανατηφόρου λοίμωξης.Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μετέδιδαν μικρόβια από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους.

Απαίτησε από όλο το ιατρικό προσωπικό να πλένει τα χέρια του μεταξύ των εξετάσεων που έκανε στους ασθενείς

Ως εκ τούτου, τα ποσοστά μόλυνσης στο τμήμα του άρχισαν να πέφτουν με αξιοσημείωτο ρυθμό. Πολλοί από τους συναδέλφους του Ignaz Semmelweis αντιμετώπισαν αρχικά τις ιδέες του με σκεπτικισμό. Δεκαετίες αργότερα, οι συστάσεις του για την υγιεινή και πλύσιμο χεριών τον αναγνώρισαν με ευρεία αποδοχή ως τον πατέρα της “θεωρίας ασθένεια από τα μικρόβια”.

Σήμερα, ο Ignaz Semmelweis αναγνωρίζεται ευρέως ως ο “πατέρας του ελέγχου των λοιμώξεων”, με καίρια συμβολή στην επανάσταση όχι μόνο της μαιευτικής, αλλά και του ιατρικού πεδίου γενικότερα. Ως επιστήμονας πέτυχε να μεταλαμπαδεύσει σε επόμενες γενιές τη γνώση ότι το πλύσιμο χεριών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης των ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments