Ελλάδα

Αυτό πρέπει να κάνουμε αν υπάρξει κρούσμα στο κοντινό μας περιβάλλον

Αυτό πρέπει να κάνουμε αν υπάρξει κρούσμα στο κοντινό μας περιβάλλον
Τι κάνουμε όταν νοσήσει κάποιος στο σπίτι, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε φάση καραντίνας και τι πρέπει να φοράμε.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε λίστα με τα βασικά σημεία που οφείλουν όλοι να τσεκάρουν ότι τα έχουν κάνει, προτού απομονωθούν στο σπίτι τους για να περιορίσουν τον κίνδυνο ασθένειας και εξάπλωσης του κορονοϊόύ. Ο οικιακός προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται κοντά σας, σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού στη γειτονιά σας.

Τι κάνουμε αν νοσήσει άτομο στην οικία μας

Τι κάνουμε όταν νοσήσει κάποιος στο σπίτι, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε φάση καραντίνας και τι να φοράμε, πώς γίνεται η σωστή φροντίδα εντός της οικίας αλλά και σε τι ενέργειες όταν νοσήσει κάποιος δικός μας ή παρουσιάσει συγκεκριμένα συμπτώματα, εξηγεί ο καθηγητής Χάράλαμπος Γώγος.

Κορονοϊός: Πως να σχεδιάσετε και να προετοιμάσετε ότι χρειάζεται

Να ενημερώνεστε καθημερινά σχετικά με την τοπική δραστηριότητα της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) από αξιόπιστες πηγές, και φυσικά από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας.

Για την προετοιμασία στο σπίτι:

Σκεφτείτε σε ποια δωμάτια μπορείτε να απομονώσετε αν χρειαστεί εκείνα τα μέλη της οικογένειας που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Ρωτήστε τους γείτονές σας για το τι αντίστοιχο προγραμματισμό έχουν κάνει. Δημιουργήστε μια λίστα τοπικών φορέων και οργανώσεων που μπορείτε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που χρειάζεστε πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, υποστήριξη και πόρους (π.χ. βασικά ψώνια).

Δημιουργήστε μια λίστα επαφών επείγουσας ανάγκης με οικογένεια, φίλους, γείτονες, οδηγούς που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν, παροχείς υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικούς, εργοδότες, το τοπικό τμήμα δημόσιας υγείας και άλλες κοινοτικές υπηρεσίες. Επιλέξτε ένα δωμάτιο στο σπίτι σας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσετε έναν ασθενή από άλλους.

Λοιπές προληπτικές ενέργειες:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας,
  • Αποφεύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα,
  • Μείνετε στο σπίτι όσο περισσότερο μπορείτε, ειδικά αν ασθενήσετε,
  • Καλύψτε τον βήχα ή το φτέρνισμα με ένα χαρτομάντηλο, το οποίο αμέσως μετά πετάξτε σε κάδο με καπάκι κλεισίματος,
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τακτικά όλα τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που ακουμπάτε συχνά,
  • Αλλάξτε διαρρύθμιση σε ό,τι χρειάζεται στο σπίτι, προκειμένου να μπορείτε να εργαστείτε εκεί, ή προκειμένου να απασχολούνται τα παιδιά.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας τονίζει ότι με το πρώτο σύμπτωμα που θα συμβεί θα πρέπει να μένουμε στο σπίτι, ενώ παράλληλα δίνει συμβουλές και οδηγίες για την προφύλαξη των πολιτών από τον covid-19 και απαντά σε διάφορες απορίες που έχουν προκύψει για τον ιό.

Κορονοϊός: Ανέλαβε τώρα δράση

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού στη γειτονιά σας, προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους:

Μείνετε στο σπίτι και μιλήστε τηλεφωνικά με τον γιατρό σας, εάν εκδηλώσετε πυρετό, βήχα ή δύσπνοια.

Αν αναπτύξετε συμπτώματα κορονοϊού (CONVID-19), καλέστε αμέσως για ιατρική βοήθεια. Σε ενήλικες, τα συμπτώματα που επισύρουν άμεση ιατρική περίθαλψη είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
  • Σύγχυση ή διάδραση με τους γύρω
  • Κυανός (μπλε) χρωματισμός σε χείλη ή πρόσωπο

(Αυτή η λίστα δεν αποτελεί απόλυτο οδηγό. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα είναι σοβαρό ή σχετικό με όσα αναφέρονται στη λίστα)

Κρατήστε απόσταση (τουλάχιστον 2 μέτρα) από κάποιον που είναι ήδη ασθενής

Εάν φροντίζετε ένα μέλος του σπιτιού (πχ κάποιον ηλικιωμένο), ακολουθήστε τις προτεινόμενες προφυλάξεις και παρακολουθήστε την υγεία σας. Αν γνωρίζετε κάποιον γείτονά σας που φροντίζει κάποιον ηλικιωμένο, μιλήστε μαζί του και βεβαιωθείτε ότι κι εκείνος γνωρίζει τι πρέπει να προσέχει.

  • Να καθαρίζετε τακτικά όλες τις επιφάνειες στο σπίτι, ειδικά σε μπάνιο, καθιστικό και κουζίνα
  • Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα με άλλους
  • Εάν αρρωστήσετε, μείνετε σε επαφή με άλλους μόνο μέσω τηλεφώνου ή internet
  • Ειδοποιήστε την εργασία σας εάν το πρόγραμμά σας χρειάζεται να αλλάξει
  • Φροντίστε τη συναισθηματική υγεία των μελών του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας. Κάντε πράγματα που σας διασκεδάζουν και σας κρατούν σε καλή διάθεση.
  • Αποθαρρύνετε παιδιά και εφήβους από το να βγαίνουν από το σπίτι και να πηγαίνουν σε μέρη όπου συγκεντρώνονται ομαδικά με συνομίληκούς τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments