Ελλάδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πως ενεργοποιείται και τι πρόστιμα προβλέπονται

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πως ενεργοποιείται και τι πρόστιμα προβλέπονται
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δημοσίευσε το ΦΕΚ που ορίζει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εδώ και λίγες ώρες η κυβέρνηση δημοσίευσε στο ΦΕΚ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένα μέτρο για πολλούς ακραίο που θυμίζει άλλες εποχές αλλά συνάμα ένα μέτρο αναγκαίο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Άλλωστε από την Παρασκευή κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι “όλα είναι ανοιχτά” όσον αφορά την επιβολή αυτού του μέτρου και ότι όλα θα κριθούν ανάλογα τη συμπεριφορά που θα δείξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι πολίτες. Οι εικόνες με τον κόσμο να φεύγει κατά χιλιάδες από τα διόδια για να πάει στο χωριό του ήταν κάτι που προκάλεσε τεράστιο εκνευρισμό στην κυβέρνηση, αλλά και στους επιστήμονες που έχουν στείλει και συνεχίζουν να στέλνουν το μήνυμα “μένουμε σπίτι”.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια.

Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση. Στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζουν τα μέτρα χωρίς να θίγονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.» Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αποκαλύπτει πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό , με το γενικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Να μην υπάρξει εφησυχασμός ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μια καλύτερη πορεία, απ’ ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Μιλώντας στο Open είπε πως «αυτό που κατακτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν πρέπει να το χάσουμε τώρα. Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό». Προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα».

Για το ενδεχόμενο πλήρους αποκλεισμού είπε: «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε». «Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments