Ελλάδα

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται
Συνταγογράφηση φαρμάκων: Ηλεκτρονικά από το κινητό ή τον υπολογιστή θα μπορούν να γίνονται πλεόν οι συνταγογραφήσεις των φαρμάκων.

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα OPEN NEWS ανακοίνωσε τον νέο τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων, ύστερα από τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν, εξαιτίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς, να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με τον γιατρό τους, προκειμένου να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα,

Επιπλέον, θα λαμβάνουν sms στο οποίο θα περιέχεται το barcode της συνταγής τους και θα το επιδεικνύουν στο φαρμακείο, για την λάβουν.

Παράλληλα, μπορούν τρίτα πρόσωπα να παραλάβουν για λογαριασμό των ασθενών την φαρμακευτική αγωγή, χωρίς εξουσιοδοτήσεις και το μόνο που χρειάζεται, είναι μια υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους. Επίσης, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι «ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει δηλώσει στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, στο e syntagografisi, που το διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis που όλοι διαθέτουμε, ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές των φαρμάκων που του συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός του».

Ακόμη, αναφέρθηκε στους χρόνιους πάσχοντες, θα παρέχεται η συγκεκριμένη δυνατότητα, δηλαδή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιήσουν το εν λόγω σύστημα. Ταυτόχρονα, μπορούν να λάβουν την συνταγογράφηση των φαρμάκων και από γιατρό του ΕΟΠΥΥ, που θα εξετάσει την συνταγή τους, χωρίς να επιδείξουν στο φαρμακείο, σχετικό έγγραφο.

Νέα μέτρα:

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εφαρμογή της προγραμματισμένης παραλαβής ΦΥΚ (ραντεβού) στο κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι και κατόπιν η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των φαρμακείων του Οργανισμού. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται δοκιμαστικές εφαρμογές, ώστε η νέα υπηρεσία να εφαρμοστεί με επιτυχία και ο ασθενής ή ο εκπρόσωπος του να παραλαμβάνει τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους συγκεκριμένη ώρα χωρίς αναμονή.

Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Οργανισμού (eΔΑΠΥ Ανοικτής). Οι θεραπευτές ή τα θεραπευτήρια, μπορούν να υποβάλλουν δαπάνες που αφορούν σε εκτέλεση γνωμάτευσης ειδικής αγωγής και να αποζημιώνονται οι αντίστοιχες δαπάνες, μέσω ηλεκτρονικών υποβολών, κατευθείαν στους πιστοποιημένους θεραπευτές χωρίς να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, ούτε να υποβάλλονται ατομικά αιτήματα, όταν επιθυμούν να απευθύνονται σε πιστοποιημένους παρόχους. Επισημαίνεται ότι για τις φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής, αυτές θα μπορούν να υποβάλλονται μόνο από τους παρόχους που έχουν δικαίωμα παροχής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments