Ελλάδα

Κίνηση πρόκληση η Τουρκία – Κατέθεσε συντεταγμένες που καλύπτουν την Ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κίνηση πρόκληση η Τουρκία – Κατέθεσε συντεταγμένες που καλύπτουν την Ελληνική υφαλοκρηπίδα
Ο Τούρκος αντιπρόσωπος του ΟΗΕ κατέθεσε γεωγραφικές συντεταγμένες στις 18 Μαρτίου στερώντας Ελλάδα και Κύπρο από ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβάστε τι απάντησε η Ελλάδα.

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι μη σεβόμενοι καμία κατάσταση όπως αυτή με την εξάπλωση του φονικού ιού σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Με κάθε τρόπο προσπαθούν να αλλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας με τελευταία την κατάθεση συντεταγμένων που καλύπτουν την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το θέμα γνωστοποίησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook ανέφερε: “Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα“.

Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας να επεκταθούν οι κυρώσεις στη Τουρκία: “Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει”.

Η νέα τουρκική πρόκληση ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου όταν ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου κατέθεσε επιστολή (Διαβάστε την εδώ) στην οποία μιλά για τα “εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενος το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ ενώ με αυτό τον τρόπο υπαινίσσεται ότι οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι νόμιμες. Μάλιστα ο Τούρκος αντιπρόσωπος αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα στην Κύπρο, υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες εκείνη αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Στις 19 Μαρτίου υπήρξε η απάντηση(Διαβάστε την εδώ) της ελληνικής πλευράς στην απίστευτη επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ από την Ελληνίδα αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ κα Μαρία Θεοφίλη η οποία επανέλαβε την κατηγορηματική τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».

Ειδικότερα για το παράρτημα με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου η κα Θεοφίλη χαρακτηρίζει «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα» την θαλάσσια περιοχή που ορίζει η Τουρκία αυθαίρετα ως δική της. Η κα Θεοφίλη υπογραμμίζει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» καθώς όπως σημειώνει παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες.

«Απροκάλυπτα (σ.σ. η Τουρκία) παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής» αναφέρει η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.«Επαναλαμβάνω τη θέση της χώρας μου ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης (σ.σ. τουρκολυβικό σύμφωνο) δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του» σημειώνει.

«Η Ελλάδα κατηγορηματικά απορρίπτει τις συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτές περιέχονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτει.

«Αυτές οι συντεταγμένες είναι κενές οποιασδήποτε νομικής συνέπειας και δεν μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στην Ελλάδα» συμπληρώνει η κα Θεοφίλη και καταλήγει πως «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments