Ελλάδα

Πασχαλινά αυγά λαμπάδες 2020: Στα αζήτητα λόγω κορωνοϊού

Πασχαλινά αυγά λαμπάδες 2020: Στα αζήτητα λόγω κορωνοϊού
Πασχαλινά αυγά λαμπάδες 2020: Η περίοδος του Πάσχα είναι κρίσιμη για τους μικρούς επιχειρηματίες, παραγωγούς και καταστηματάρχες, που ασχολούνται με τα εποχικά είδη.

Πασχαλινά αυγά λαμπάδες 2020: Μεγάλο πλήγμα στο εμπόριο των πασχαλινών προϊόντων φέρνει η πανδημία, αφού φέτος το Πάσχα αναμένεται να γιορταστεί “ιδιωτικά”, χωρίς επισκέψεις στην Εκκλησία, οικογενειακές συναθροίσεις και επισκέψεις από νονούς και παππούδες. Στην Θεσσαλονίκη, 50 τόνοι σοκολάτα που ήταν προορισμένη για πασχαλινά αβγά και κουνελάκια μένει στα αζήτητα. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις στα ζαχαροπλαστεία έχουν μειωθεί, γενικά, κατά 70%.

Ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της συντεχνίας καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, λέει στο ΑΜΠΕ: “Είμαστε σε κατάσταση δύσκολη. Τα γλυκά μας είναι ‘πικρά’ με τα όσα συμβαίνουν. Τέτοια εποχή πέρυσι είχαμε βάλει τα καλά μας και ήμασταν έτοιμοι για να ‘γοητεύσουμε’ με τις γλυκές δημιουργίες τον κόσμο. Φέτος ζούμε κάτι άλλο! Ειδικά με τα σοκολατένια πασχαλινά είδη, τα οποία δεν είναι όπως τα τσουρέκια που παρασκευάζονται τις τελευταίες ημέρες πριν από την Ανάσταση”.

Η περίοδος του Πάσχα είναι κρίσιμη για τους μικρούς επιχειρηματίες, παραγωγούς και καταστηματάρχες, που ασχολούνται με τα εποχικά είδη. “Παίρνουν, χάρη σ’ αυτή, μεγάλη ‘ανάσα’ και έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν πολλαπλές υποχρεώσεις τους. Τώρα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, γεγονός που δημιουργεί και μια αλυσίδα οικονομικής δυσπραγίας” προσθέτει, ο κ. Παπαδόπουλος.

Ύφεση 1% ως 3% του ΑΕΠ

Ο υπουργός Οικονομικών, εκτίμησε πρόσφατα πως σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας θα κριθεί ότι εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, λόγω του πλήγματος από την πανδημία. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορονοϊό, οπότε στην αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” ενός μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο, θα ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα δάνεια των νοικοκυριών.

Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας μιλώντας για ύφεση της τάξεως του 5% ή ακόμη και 8% ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης. Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμαίνεται από 1 έως 3% του ΑΕΠ αν και κράτησε την επιφύλαξη σχετικά με το ποια θα είναι η διάρκεια του φαινομένου. Συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: το πόσο θα διαρκέσουν τα αναγκαστικά μέτρα σε αυτή τη φάση, το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και το αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου από το φθινόπωρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments