Διεθνή

Ισλανδία κορωνοϊός: Έτσι κατάφεραν να αποφύγουν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ισλανδία κορωνοϊός: Έτσι κατάφεραν να αποφύγουν την απαγόρευση κυκλοφορίας
Ισλανδία κορωνοϊός: Η διαφορετική πολιτική της κυβέρνησης της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας χαρίζει με διαφορά στους Ισλανδούς τον τίτλου του καλό παραδείγματος της Ευρώπης.

Ισλανδία κορωνοϊός: Την ώρα που στο σύνολό της η Ευρώπη πλήττεται στη δίνη της πανδημίας, μια χώρα βιώνει το μείζον ζήτημα με άκρως διαφορετική στρατηγική, η οποία όπως δείχνουν και οι αριθμεί αποδίδει. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα θετικό στον φονικό ιό στα μέσα Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται ήταν πολίτης, ο οποίος είχε επιστρέψει στη χώρα έπειτα από ταξίδι αναψυχής στην Ιταλία, τη χώρα που μαζί με την Ισπανία σήμερα βιώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα μετρώντας καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς. Στην Ισλανδία από τότε ως σήμερα μετρούν μόλις 2 θανάτους και συνολικά 1319 κρούσματα. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί το φαινόμενο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε έκτακτα μέτρα ούτε σε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πως όμως συνέβη αυτό; Γιατί οι Ισλανδοί περνούν στα… μαλακά την πανδημία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Το γεγονός, σύμφωνα με το δημοσίευμα οφείλεται στην προσέγγιση που ακολούθησε η χώρα: ο κάθε ένας μπορεί να κάνει το τεστ, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση συνολικά 20.930 άνθρωποι ή 6% του πληθυσμού έχουν ήδη ελεγχθεί. Μέχρι την Παρασκευή οι ΗΠΑ είχαν κάνει 1,1 εκατομμύρια τεστ που αντιστοιχούν στο 0,34% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση συνασπίστηκε με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας για να προχωρήσει τη διαδικασία. Πρόκειται για την deCODE Genetics, με έδρα το Ρέικιαβικ, θυγατρική της αμερικανικής Amgen. Τα στοιχεία της χώρας έδειξαν ότι το 50% των θετικών δειγμάτων αφορούσαν σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι αυτοί μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Παράλληλα με την εθελοντική και τυχαία διεξαγωγή τεστ, η Ισλανδία προσπαθεί να ταυτοποιήσει γρήγορα όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και τους κάνει εκκλήσεις να απομονωθούν. Για το σκοπό αυτό μάλιστα δημιούργησε ομάδα ντετέκτιβ, όπως μετέδωσε το NBC News. Ο ιδρυτής της deCODE’s, Dr. Kári Stefánsson, σημείωσε στο CNN ότι η δουλειά που έγινε επέτρεψε στους ερευνητές να στοχοποιήσουν περιοχές απ’ όπου ξεκίνησε η διάδοση του ιού στην κοινότητα. «Μπορούμε να βρούμε την γεωγραφική προέλευση του κορωνοϊού σε κάθε μια περίπτωση», είπε.

Η χώρα δεν έχει εφαρμόσει lockdown, απλά απαγόρευσε συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Και αυτό, όπως εξηγούν οι αρχές, χάρις στην αναζήτηση του κορωνοϊού στην αρχική του πηγή και τα μαζικά τεστ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments