Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την ΚΥΑ οι “Προοδευτικοί Οικονομολόγοι”

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την ΚΥΑ οι “Προοδευτικοί Οικονομολόγοι”
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η παράταξη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η παράταξη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι», ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την ΚΥΑ περί «Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία», τονίζοντας ότι «αν η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να «ρίξει» χρήμα στην αγορά, ας το πει ξεκάθαρα και έντιμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αν η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να «ρίξει» χρήμα στην αγορά, ας το πει ξεκάθαρα και έντιμα, να δουν οι επιχειρήσεις τι θα πράξουν και να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες».

Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα και με τίτλο «το ποτήρι ξεχείλισε» η παράταξη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας Προοδευτικοί Οικονομολόγοι τοποθετείται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1135/Β/2-4-2020)που υπογράφτηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η ΚΥΑ αυτή θέτει σε ισχύ τη ψηφιακή πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Α.Α.Δ.Ε. για την έναρξη του χρηματοδοτικού σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την Covid-19

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «Με την εν λόγω Κ.Υ.Α.οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα τα κατωτέρω στοιχεία:

  • Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:
  1. απλογραφικά βιβλία: τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ που αφορά το Α’ τρίμηνο 2020,
  2. διπλογραφικά βιβλία: τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ που αφορά τον Μάρτιο 2020,
  • Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:
  1. απλογραφικά βιβλία: το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019 και τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, συγκεντρωτικά για το τρίμηνο,
  2. διπλογραφικά βιβλία: το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019, τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, διακριτά για κάθε μήνα.

Για τους μήνες Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα.Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα ως άνω συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 10.4.2020».

Με βάση αυτά τα στοιχεία της απόφασης και την πραγματικά δεδομένα που όφειλαν να γνωρίζουν οι υπουργοί, οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι τονίζουν: «Ενημερώνουμε με όσο το δυνατόν πιο κόσμιο τρόπο τους υπογράφοντες υπουργούς ότι δεν έχουν σταλεί φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2019, ούτε περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον μήνα Μάρτιο (τον τελευταίο μήνα δηλαδή του Α’ τριμήνου του 2020)».

Και αυτό γιατί «οι συνάδελφοι είναι αδύνατον να αποστείλουν (στην παρούσα και σε οποιαδήποτε κατάσταση) δηλώσεις ΦΠΑ σε 6 μέρες¨!

Οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «κουτοπονηρίστικη από πλευράς διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για πρόβα εφαρμογής του myDATA¨και επισημαίνουν ότι «το myDATA δεν μπορεί να εφαρμοστεί φέτος» καθώς μεταξύ άλλων «είναι ανέφικτό να αποστέλλονται κάθε 10 του μήνα από εδώ και στο εξής τα συνολικά έσοδα και έξοδα της επιχείρησης» και υπογραμμίζουν ότι είναι «ντροπιαστικό να υπογράφονται τέτοιου είδους Κ.Υ.Α, καθώς «η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μια ισχυρή ένεση «οικονομικής αδρεναλίνης» και όχι από δανεικά και νέα γραφειοκρατικά πλαίσια».

Η παράταξη των Προοδευτικών Οικονομολόγων καλεί, τέλος, Τέλος, «το σύνολο των συναδέλφων να απέχουν από οποιαδήποτε υποβολή δήλωσης που δεν προσδιορίζει φόρο και τους σχετικούς φορείς (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και Γ.Σ.Ε.Ε.) να αναλάβουν την νομική κάλυψη αυτής τους της ενέργειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments