Ελλάδα

Μεγάλη εβδομάδα Πάσχα Ελλάδα 2020: Κεκλεισμένων των θυρών η Θεία Λειτουργία

Μεγάλη εβδομάδα Πάσχα Ελλάδα 2020: Κεκλεισμένων των θυρών η Θεία Λειτουργία
Μεγάλη εβδομάδα Πάσχα Ελλάδα 2020: Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών.

Μεγάλη εβδομάδα Πάσχα Ελλάδα 2020: Στις 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του Πάσχα όμως δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις άλλες χρονιές λόγω της πανδημίας του νέου κορονοιού Covid -19. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς ειδικά ο Απρίλιος κρίνεται ως ο πλέον κρίσιμος μήνας για τα κρούσματα και τους νεκρούς. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών.

Τα μέτρα για το Πάσχα

Μάλιστα, φέτος με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12 έως και 20 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα). Πρόκειται για μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν και πάρθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν:

  • Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
  • Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτήρια κλπ.
  • Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
  • Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Ας θυμηθούμε τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα, από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο και ονομάζεται «Μεγάλη», γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο.

Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;

Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).

Αναλυτικά, οι αργίες για το 2020 είναι οι εξής:

Κυριακή του Πάσχα: 19 Απριλίου του 2020 Δευτέρα του Πάσχα: 20 Απριλίου του 2020 Πρωτομαγιά: 1 Μαΐου 2020, Παρασκευή Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου 2020, Δευτέρα Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου 2020, Σάββατο 28η Οκτωβρίου 2020, Τετάρτη Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο.

Κινητές γιορτές σε σχέση με το Πάσχα 2020

11/4/2020 Του Λαζάρου 12/4/2020 Κυριακή των Βαίων 23/4/2020 Του Αγίου Γεωργίου 26/4/2020 Του Θωμά 6/6/2020 Β’ Ψυχοσάββατο 14/6/2020 Των Αγίων Πάντων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments