Διεθνή

Κορωνοϊός κάπνισμα: Όσοι «κόψουν» το τσιγάρο μπορούν άμεσα να προστατευτούν από τον ιό

Κορωνοϊός κάπνισμα: Όσοι «κόψουν» το τσιγάρο μπορούν άμεσα να προστατευτούν από τον ιό
Κορωνοϊός κάπνισμα: Μια νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι "κόψουν" το τσιγάρο μπορούν άμεσα να προστατευτούν από την πανδημία.

Κορωνοϊός κάπνισμα: Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πως εξαπλώνεται ο κορωνοϊός ξεκίνησε μια παραφιλολογία για τους καπνιστές. Η συχνή κίνηση του χεριού προς το στόμα θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες αν ο καπνιστής έχει έρθει σε επαφή με κάποιον φορέα του ιού. Μάλιστα, από την Δευτέρα ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο καταγραφής της νόσου COVID-19 με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ενταχθεί και η καπνιστική συνήθεια στο Εθνικό ώστε να αποτυπωθεί η επίπτωση του καπνίσματος.

Την ίδια στιγμή επιστήμονες από τον Καναδά απέδειξε ότι οι καπνιστές μπορεί να ωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος απέναντι στον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19. Η μελέτη τους έδειξε ότι τα πνευμονικά κύτταρα των ανθρώπων που είναι σήμερα καπνιστές τσιγάρων και των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστή και να προκαλέσει μόλυνση.

Παράλληλα έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ότι οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοια επίπεδα ACE-2 με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αυτό υποδηλώνει η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Τα αυξημένα επίπεδα ACE-2 σε καπνιστές, όπως γράφει το iatropedia.gr, μπορεί να υποδηλώνουν μια απάντηση του οργανισμού που αποσκοπεί στην προστασία των πνευμόνων από την οξεία πνευμονική βλάβη που προκαλούν οι ουσίες του τσιγάρου. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να συμβουλεύονται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη σωστή υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της μόλυνσης διότι η αύξηση των επιπέδων ACE-2 είναι μη εύκολα αναστρέψιμη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments