Οικονομία

ΗΠΑ κορωνοϊός: Πρωτόγνωρες καταστάσεις – Έχουν χαθεί 3 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακού κεφαλαίου

ΗΠΑ κορωνοϊός: Πρωτόγνωρες καταστάσεις – Έχουν χαθεί 3 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακού κεφαλαίου
ΗΠΑ κορωνοϊός: Η αμερικανική βιομηχανία έχει απευθύνει έκκληση για κρατική βοήθεια.

ΗΠΑ κορωνοϊός: Με τη έναρξη του μήνα Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σημειώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 50 ετών. Έτι η αμερικανική βιομηχανία απεύθυνε έκκληση για κρατική βοήθεια. Η περίοδος των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων που αρχίζει εντός των ημερών θα αποκαλύψει τις διαστάσεις των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας.

Από τις αγορές μέχρι τον Λευκό Οίκο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας για την επανεκλογή του, όλοι κρατούν την ανάσα τους. Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι συνολικά αρνητικά, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα των συνεπειών, διότι το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίσθηκε από την κανονική οικονομική δραστηριότητα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν από την απότομη διακοπή του Μαρτίου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν στις 16 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.

Τα κέρδη των 500 μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ (S&P 500) αναμένονται μειωμένα κατά 6% έως 15% κατά μέσον όρο. Η συνέχεια όμως αναμένεται καταστροφική

Καθώς λοιπόν η πτώση της κερδοφορίας αναμένεται σε τουλάχιστον 18% κατά το δεύτερο τρίμηνο, την περίοδο που έχει περισσότερο πληγεί από το lockdown. Παράλληλα οι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν ξανασυναντήσει αυτό που συνέβη τον Μάρτιο. Τριάντα ημέρες αργότερα, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την εργασία τους, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, τα εστιατόρια και σινεμά έχουν κατεβάσει ρολά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν λειτουργούν, τα αεροσκάφη απογειώνονται με τα τρία τέταρτα των θέσεων τους άδειες και οι 500 μεγάλες επιχειρήσεις του χρηματιστηρίου έχουν χάσει περισσότερα από 3.000 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Τα γραφεία των επιχειρήσεων είναι άδεια λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, οικογένειες έχουν καταφύγει στην ύπαιθρο και οι μεγάλοι επιχειρηματίες διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους εξαιτίας της πανδημίας

Στο χείλος της πτώχευσης οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Delta et United έχουν ζητήσει διάσωση, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Και η Boeing ενθαρρύνει τους εργαζομένους της να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας. «Στο στάδιο αυτό, η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη», λέει ο François Trahan, αναλυτής της UBS. Αίσθηση που συμμερίζονται οι αναλυτές της CFRA, που θεωρούν ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας θα χρειασθεί χρόνο.

«Αν και είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν τα μέτρα τους επέτρεψαν τον περιορισμό των πτωχεύσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων ή τις απολύσεις», προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Οι πρώτες απαντήσεις μπορεί να δοθούν ήδη από αύριο με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών, που χρηματοδοτούν την οικονομία και είναι διαβιβαστικοί δίαυλοι ανάμεσα στις αρχές από την μία πλευρά και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, από την άλλη. Παράλληλα οι επιδόσεις των τραπεζών θα δώσουν την απεικόνιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κατανάλωση των νοικοκυριών – στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια για αγορά αυτοκινήτων κλπ – και στην ικανότητα οικονομικής επιβίωσης μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Από την άλλη, οι επανειλημμένες παρεμβάσεις της Fed, που τυπώνει χρήμα εδώ και εβδομάδες ήταν αποτελεσματικές; Το κολοσσιαίο κρατικό πρόγραμμα ύψους 2.200 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ικανό να σταθεροποιήσει και να συμβάλει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας; Τόσες ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών κατά τις τηλεδιασκέψεις ανάλυσης των αποτελεσμάτων τους!

Οι επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν αποδεχθεί τις επιπτώσεις για τις αεροπορικές εταιρείες, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα μεγάλα καταστήματα, την υφαντουργία, τις εταιρείες κρουαζιέρας, τις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας ή τις ενεργειακές εταιρείες. Οι κάποιες αχτίδες ελπίδας βασίζονται στους ομίλους διανομής ειδών διατροφής (Amazon, Walmart, Kroger, Costco) και στις κατασκευάστριες ειδών υγιεινής, που επωφελούνται από την ροή των καταναλωτών για την εξασφάλιση προμηθειών. Τέλος, η περίοδος των αποτελεσμάτων διαρκεί μέχρι τα μέσα του Μαΐου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments