Οικονομία

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της ύφεσης της οικονομίας

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της ύφεσης της οικονομίας
Κορωνοϊός Ελλάδα: Όσο περνάει ο καιρός και τα πάντα μένουν σε αναστολή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για το ύψος που μπορεί να φτάσει η ύφεση.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες αποκάλυψε ότι η ύφεση θα φτάσει 5% ή ακόμη και 10%, όσο δηλαδή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό διότι ο τουρισμός παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη η πτώση στον τουρισμό μπορεί να φτάσει και το 50%.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι για την Ελλάδα το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχεται είναι στο κομμάτι του τουρισμού, ο οποίος έχει και εποχικό πρόσωπο στη χώρα μας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ο εισαγόμενος τουρισμός. Ο ίδιος είπε κάθε μήνα η κρίση στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, με την Ελλάδα να κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω των απωλειών στον τουρισμό.

Βέβαια, άνθρωποι του κλάδου θεωρούν πολύ αισιόδοξη αυτή την άποψη και πιστεύουν ότι η ύφεση θα κυμανθεί ακόμα και στο 80% όσον αφορά τον τουρισμό. Και αυτή τους την εκτίμηση την εντοπίζουν στο γεγονός ότι στα περισσότερα νησιά της χώρας η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων, μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου. Σημειώνουν παράλληλα ότι εφέτος το έναυσμα για την έλευση τουριστών θα το δώσει η επιστήμη και όχι οι τουριστικοί πράκτορες και γενικότερα παράγοντες της αγοράς.

Ποια είναι τα σενάρια

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου κανένα ξενοδοχείο δεν πρόκειται ανοίξει στα νησιά. Η προσπάθεια πέφτει από τον Ιούλιο και μετά και πάντα με βάση το τι θα συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ και εν κατακλείδι αυτών που αποτελούν τους μεγάλους πελάτες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ).

Το βασικό σενάριο βλέπει απώλειες εσόδων σε βαθμό 80% και το αισιόδοξο 60%. Στην τουριστική βιομηχανία υπάρχουν πολλά σενάρια, όχι για να σώσουν την παρτίδα για αυτή δεν σώζεται αλλά για να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις επιπτώσεις.

  • Το πρώτο είναι στροφή στον εγχώριο τουρισμό με κίνητρα όπως, χαμηλότερες τιμές και voucher για μεγάλο αριθμό πολιτών.
  • Το δεύτερο αφορά κίνητρα σε πολίτες χωρών που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από τον κορονοϊό, όπως οι αραβικές χώρες, το Ισραήλ, η Ρωσία και υπό προϋποθέσεις η Κίνα.
  • Κίνητρα για πολίτες άλλων χωρών που έχουν προπληρώσει τις διακοπές τους, αλλά ο κορονοϊός τους άλλαξε τα σχέδια. Οι τουριστικές μονάδες δεν επιστρέφουν τις προκαταβολές, αλλά θα τους δίνουν voucher τα οποία θα μπορούν να «πληρωθούν» μέχρι το φθινόπωρο του 2021. Αν μέχρι τότε δεν έχει χρήση του voucher τότε θα επιστραφεί η προκαταβολή. Παράλληλα στις σκέψεις είναι να δοθεί και ένα bonus σε αυτούς που θα κάνουν χρήση του voucher, με επιπλέον παροχές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments