Οικονομία

Roaming κορωνοϊός: Πλήττονται σοβαρά τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Roaming κορωνοϊός: Πλήττονται σοβαρά τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
Roaming κορωνοϊός: Το πλήγμα για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι μεγάλο, ειδικά σε τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Roaming κορωνοϊός: Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη υπολόγιζαν αρκετά σε ένα έσοδο, το οποίο διακόπηκε βίαια από το τέλος των ταξιδιών. Τα τέλη περιαγωγής, ή roaming, τις χρεώσεις δηλαδή που πληρώνουν οι χρήστες από άλλες περιοχές για να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους στην Ευρώπη. Οι απώλειες για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το μισό από τις συνολικές τους ετήσιες εισπράξεις από τέλη περιαγωγής.

Σύμφωνα με ανάλυση της Juniper Research που δημοσιεύουν οι Financial Times, από αυτές τις απώλειες περίπου οι μισές – $12 δισεκ. θα χαθούν το καλοκαίρι καθώς ο κόσμος δε θα ταξιδέψει όπως τις άλλες χρονιές.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι οι εταιρείες κινητής δεν έχουν δημιουργήσει ανησυχίες βιωσιμότητας καθώς έχουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο αρκετά στιβαρό που στηρίζεται σε συμβόλαια, ενώ και οι υπηρεσίες τους – εν μέσω πανδημίας – θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Ωστόσο το roaming αναμένεται να καταργηθεί και επίσημα και οι εταιρείες θα χάσουν ένα σημαντικό «παραδοσιακό» έσοδο το οποίο για κάποιες εταιρείες είναι πιο σημαντικό από κάποιες άλλες.

Οι εταιρείες κινητής των μεσογειακών χωρών θα πληγούν περισσότερο, καθώς αυτές είναι οι κερδισμένες του καλοκαιριού – τις πληρώνουν οι άλλες εταιρείες. «Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, έτσι οι εταιρείες κινητής σε αυτές τις χώρες θα υποφέρουν περισσότερο», λέει στους FT o Μορίς Πάτρικ, αναλυτής στη Barclays. «Τα έσοδα από roaming κινούνται από 1% ως 4%, με τον ΟΤΕ να έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments