Πως Να

Βάψιμο πασχαλινών αυγών: Τα μυστικά για το τέλειο χρώμα

Βάψιμο πασχαλινών αυγών: Τα μυστικά για το τέλειο χρώμα
Βάψιμο πασχαλινών αυγών: Μερικά μυστικά για να μπορέσετε να πετύχετε το καλύτερο χρώμα στα πασχαλινά σας αυγά.

Βάψιμο πασχαλινών αυγών: Στην Ελλάδα έχουμε κάποια έθιμα του Πάσχα που τα τηρούμε με μεγάλη ευλάβεια. Μπορεί φέτος να μην μπορούμε να σουβλίσουμε αρνί λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που θα κάνουμε όπως κάθε χρόνο. Ένα από αυτά είναι το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Το έθιμο λέει ότι η βαφή τους πρέπει να γίνει την Μεγάλη Παρασκευή.

Όποιος έχει βάψει αυτά έστω και μια φορά στη ζωή του γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά. Για παράδειγμα να μας βγει η βαφή “θαμπή”. Το χειρότερο σενάριο για όσους έχουν βάψει αυγά είναι να τους κάνουν ραγίσματα ή να σπάσουν εντελώς. Για να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη αποτυχία πρέπει να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα.

Η επιλογή του αυγού

Όλα ξεκινάνε από την αγορά των αυγών. Η καλύτερη επιλογή είναι αυτά που έχουν μπεζ κέλυφος. Αυτό βοηθάει τη βαφή να δράσει και να μας χαρίσει το βαθύ κόκκινο που θέλουμε να πετύχουμε. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να βάψουμε άλλο χρώμα, τότε είναι καλύτερο να επιλέξουμε λευκά αυγά.

Πως θα αποφύγουμε τα σπασίματα στο βράσιμο

Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα είναι τα ραγίσματα κατά τη διάρκεια του βρασμού. Ο τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να βγάλουμε τα αυγά εκτός ψυγείου από την προηγούμενη μέρα. Η θερμοκρασία δωματίου τα βοηθάει να αποβάλουν την υγρασία πριν μπουν στο βραστό νερό. Πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα, τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα.

Το νερό που θα ρίξουμε πρέπει να είναι τόσο όσο για να καλύψει την επιφάνεια των αυγών. Μαζί ρίχνουμε λίγο αλάτι και ξύδι. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι. Στα 10 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά τελείως, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία για άλλα 5 λεπτά.

Πως θα πιάσει η βαφή

Για να σταθεροποιηθεί η βαφή μας ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στα φακελάκια. Ειδικότερα στον χρόνο που χρειάζεται να μείνουν τα αυγά μέσα στη βαφή. Διαλύουμε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μαζί αρκετό ξύδι. Το ξύδι βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αυγό. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο.

Το γυάλισμα των αυγών

Αν έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω σωστά, τότε θέλουμε τα αυγά μας να είναι ωραία και γυαλιστερά. Βγάζουμε τα αυγά μας από την βαφή με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Βουτάμε ένα μαλακό πανάκι μέσα σε ελαιόλαδο και τα τρίβουμε απαλά για να γυαλίσουν. Αντί για πετσέτα μπορούμε να τα γυαλίσουμε και με πινέλο ή με λίγο βαμβάκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments