Ελλάδα

Πάσχα 2020 τι επιτρέπεται τι απαγορεύεται: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Πάσχα 2020 τι επιτρέπεται τι απαγορεύεται: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πάσχα 2020 τι επιτρέπεται τι απαγορεύεται: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για το Πάσχα στην εποχή του κορωνοϊού.

Πάσχα 2020 τι επιτρέπεται τι απαγορεύεται: Τον τελευταίο καιρό έχει τονιστεί πολλές φορές ότι το φετινό Πάσχα δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο των περασμένων ετών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρέασε όλα όσα ξέραμε για αυτή την περίοδο. Από τα επίσημα χείλη έχει ξεκαθαριστεί ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις την Κυριακή του Πάσχα, ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε σπίτι κάποιου συγγενή. Όλοι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους προκειμένου το επόμενο Πάσχα να είναι όπως όλα τα άλλα.

Θυμίζουμε ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές παρά το γεγονός ότι αρκετοί πιστοί έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους. Το μείζον ζήτημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι τι θα γίνει έξω από εκκλησίες, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαχειριστεί όσο πιο λεπτά γίνεται τυχόν έντονες καταστάσεις με πιστούς, προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Μεγάλη προσοχή θα δοθεί και για την αποφυγή τυχόν απόπειρας πιστών να κάνουν περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Νέα μέτρα για το Πάσχα

Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάει στράφι όλη η προσπάθεια που έχει γίνει αυτό τον καιρό. Η Πολιτική Προστασία υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα κατά την καθιερωμένη, καθημερινή ενημέρωση των 18:00, για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του προστίμου των 300 ευρώ και την αφαίρεση των πινακίδων για όσους δεν τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό, και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα. Ανακοίνωσε πως καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Τα Drone της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη

Η αστυνομία θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει για την καλύτερη επιτήρηση του κόσμου. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drone και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις. Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι’ αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.

Μπλόκα και έντονη παρουσία της αστυνομίας στους ναούς. Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών– Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
  • Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Τι ισχύει για αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, εξαιρούνται όσοι πρέπει να μεταβούν μεταξύ των νησιών. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Σύμης μπορεί να μεταβεί στη Ρόδο για να πάει στο φαρμακείο ή στο σούπερ μάρκετ. Ομως, ο κάτοικος Ρόδου δεν μπορεί να μεταβεί στη Σύμη. Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους. Το μέτρο ισχύει έως και τις 27 του Απριλίου.

Ωράριο καταστημάτων Κυριακή του Πάσχα: Ανοιχτά ζαχαροπλαστεία και φούρνοι

Τα καταστήματα σήμερα Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο, ενώ το μεγάλο Σάββατο θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όταν μιλάμε για καταστήματα εννοούμε τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, καθώς όλα τα υπόλοιπα (εκτός από τα φαρμακεία) είναι έτσι και αλλιώς κλειστά. Την Κυριακή του Πάσχα τα σούπερ μάρκετ δε θα λειτουργήσουν, ενώ οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους με κανονικό ωράριο.

Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων

Μεγάλη Παρασκευή:

  • Οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) από 13:00-19:00
  • Τα υπόλοιπα καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί με κρατική απόφαση έως τις 21:00.

Μεγάλο Σάββατο:

  • Όλα τα καταστήματα λειτουργούν έως τις 20:00.

Την Κυριακή του Πάσχα οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία λειτουργούν κανονικά. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments