Ελλάδα

Ακολουθία της Αναστάσεως: Έτσι παρακολούθησαν οι Έλληνες την Ανάσταση

Ακολουθία της Αναστάσεως: Έτσι παρακολούθησαν οι Έλληνες την Ανάσταση
Ακολουθία της Αναστάσεως: Ένα αλλιώτικο Πάσχα το φετινό λόγω κορωνοϊού.

Ακολουθία της Αναστάσεως: Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό από τα από τα προηγούμενα, η πανδημία του κορονοϊού τα έφερε έτσι και μοιραία την Ανάσταση την παρακολούθησαν όλοι οι Έλληνες από απόσταση μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή από το διαδίκτυο. Το pagenews.gr μετέδωσε την Ακολουθία της Αναστάσεως από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Στη χριστιανική λειτουργική, η Ακολουθία της Αναστάσεως ή Αναστάσιμη ακολουθία, αναφερόμενη και ως Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, είναι αρκετά μακρό λειτουργικό σύνολο επιμέρους λειτουργικών ενοτήτων, που συνήθως διαρκεί από αργά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (περίπου στις 11 μ.μ.) μέχρι τις 2 έως 3 π.μ. της Κυριακής του Πάσχα. Προσομοιάζει με αγρυπνία και στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελείται κατά σειρά από:

  • την τελετή της προσφοράς του Αγίου Φωτός στους πιστούς
  • την τελετή της Αναστάσεως
  • τον όρθρο της Κυριακής του Πάσχα
  • τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα ή της Αναστάσεως

Η ακολουθία της Αναστάσεως αποτελεί την τελευταία ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και ταυτοχρόνως την πρώτη του Πεντηκοσταρίου. Ιστορικά, στην πρώτη ενωμένη Χριστιανική Εκκλησία σε αυτή την Ακολουθία γινόταν το βάπτισμα των νέων μελών της Εκκλησίας μετά την κατήχησή τους. Θεωρείται γενικώς η σημαντικότερη ακολουθία και Θεία Λειτουργία του λειτουργικού έτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments