Άποψη

Θεωρίες συνωμοσίας

Θεωρίες συνωμοσίας
Είναι πολύ σημαντικό οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κορωνοϊό να διαψευστούν και ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το κακό που μπορεί να γίνει σε αντίθετη περίπτωση.

Όσοι παρακολουθείτε τη στήλη αρθρογραφίας στο pagenews.gr φαντάζομαι ότι θα έχετε αντιληφθεί την πίστη μου στην επιστήμη και την εμμονή με τη λογική, τον ορθολογισμό και τη μετριοπάθεια. Προσοχή: Δε λέω ότι είμαι λογικός, ορθολογιστής και μετριοπαθής, δεν μου πλέκω το εγκώμιο, λέω απλά ότι θαυμάζω όσους είναι. Όσους έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Όπως θαυμάζω και τους επιστήμονες. Τους ανθρώπους που μπόρεσαν να ξεφύγουν από την αφόρητη βαρύτητα του μέσου όρου, η οποία καθορίζει τις ζωές των περισσότερων.

Βασικά μου αρέσει να βλέπω, να ακούω ή να διαβάζω ειδικούς.

Και αυτό ισχύει είτε πρόκειται για μπάσκετ στην τηλεόραση, είτε για θέματα πολιτικής και οικονομίας ή για ζητήματα που ανήκουν στην σφαίρα της ιατρικής κοκ. Στο δικό μου μυαλό η γνώμη των ειδικών έχει τεράστια σημασία. Όμως, δεν παραβλέπω και ότι φαντάζει περίεργο ή έξω από τα καθιερωμένα. Δεν έχω την υπεροψία της γνώσης ή της απόλυτης άποψης. Ακούω και τον άλλον, όσο και να διαφωνώ μαζί του.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ΗΠΑ, Κίνα, ΟΗΕ, ΠΟΥ, ΕΕ και όποιος άλλος θεωρεί εαυτόν παγκόσμιο πρωταγωνιστή να απαντήσουν στις θεωρίες συνωμοσίας. Θα ήταν τεράστιο λάθος να γυρίσουν σελίδα αφήνοντας να αιωρούνται υπόνοιες ότι ο ιός μπορεί να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο ή ότι το lockdown ήταν προϊόν κέντρων που θέλουν να «μαρκάρουν» την ανθρωπότητα μέσω εμβολίων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι απαιτείται μία τεκμηριωμένη διάψευση. Όχι γιατί δε θεωρώ τις σχετικές «ειδήσεις» fake news. Αλλά, γιατί γνωρίζω λογικούς ανθρώπους που τις σκέφτονται. Ορθολογιστές και μορφωμένους ανθρώπους. Μετριοπαθείς. Γιατί, ο πόνος της οικονομικής καταστροφής γεννά ανασφάλειες. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Είναι γνωστό. Δε λέω κάτι καινούργιο. Είναι υποχρέωση, λοιπόν, των ηγετών του κόσμου μας να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

Σας επισημαίνω την έκταση που έχει πάρει το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Είναι πιθανόν του χρόνου να έχουμε εμβόλιο και να μη πηγαίνει κανείς στο φαρμακείο αν δεν απαντηθούν οι θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είναι κακό οι σπουδαίοι, οι επιστήμονες, οι λογικοί, οι ορθολογιστές και οι μετριοπαθείς να κάνουν μια προσπάθεια για να μεταδώσουν τις γνώση τους και σε όσους η ζωή τους έχει κάνει επιρρεπείς σε απλοϊκούς συνειρμούς. Είπαμε: η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί. Και όχι μόνο υγιείς στο σώμα, αλλά στη ψυχή και το μυαλό.

Τοξικές σκέψεις μπορούν να κάνουν το ίδιο κακό με τοξικές ουσίες. Μπορεί να αποδειχθούν εξίσου επικίνδυνες με τους κορωνοϊούς. Αλλιώς, μπορεί να κερδίσουμε τη μάχη της επιστήμη και να χάσουμε τον πόλεμο για μία υγιή κοινωνία, όπου τα άτομα θα αναπτύσσουν ελεύθερα τις προσωπικότητες και τις δυνατότητές τους. Που είναι και το ουσιαστικό ζητούμενο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments