Πολιτισμός

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από τη γλώσσα και τα πιο διάσημα χείλη

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από τη γλώσσα και τα πιο διάσημα χείλη
Το λογότυπο με την γλώσσα και τα χείλη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1970.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2008 όταν το μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου αγόραζε έναντι 92.500 δολαρίων το αυθεντικό έργο που απεικονίζει τη διάσημη «γλώσσα»-σύμβολο του ροκ συγκροτήματος Rolling Stones. Το σύμβολο σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1970 από τον νεαρό τότε Τζον Πάσε ο οποίος πληρώθηκε με 50 λίρες Αγγλίας. Αλλά ας δούμε την ιστορία πίσω από την γλώσα και τα πιο διάσημα χείλη.

Όλα ξεκίνησαν το 1969 όταν οι Rolling Stones ετοιμάζοταν για την ευρωπαϊκή τους περιοδεία και ήθελαν μια αφίσα. Στα γραφεία της δισκογραφικής τους εταιρείας DEC οι μακέτες των έργων έδιναν και έπαιρναν αλλά ο Μικ Τζάγκερ δυσανασχετούσε. Δεν του άρεσε τίποτε.

Είχε ακούσει για το Royal College of Art και αφού το συζήτησε με όλα τα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν να πάνε από εκεί. Εκεί θα γνωρίσουν τον 24χρονο μεταπτυχιακό φοιτητή Τζον Πάσε ο οποίος θα τους σχεδιάσει την αφίσα στην οποία πρωταγωνιστούσαν ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο και ένα αυτοκίνητο.

Και φθάνουμε στο 1970 όπου οι Rolling Stones βρίσκονται στο στούντιο και ετοιμάζουν το ένατο άλμπουμ τους το “Sticky Fingers” και ήθελαν ένα λογότυπο. Ο Μικ Τζάγκερ κατευθύνεται και πάλι στο Royal College of Art του Λονδίνου και συναντά και πάλι τον Τον Πάσε.

Του εξηγεί τι θέλει, αλλά τα πρώτα σχέδια που του δείχνει ο Τζον δεν του αρέσουν. Μάλιστα κάποια στιγμή φαινεται να του λέει “έλα ρε φίλε είμαι σίγουρος ότι μπορείς κάτι πολύ καλύτερο”. Μάλιστα ο Μικ Τζάγκερ άρχισε να του λέει και να του δείχνει πράγματα που άρεσαν μεταξύ των οποίων και μια εικόνα της θεάς Κάλι.

Η θεά Κάλι για όσους δεν γνωρίζουν παρουσιάζεται ως γυναίκα μελαψού χρώματος, με μακριά μαλλιά και τέσσερα χέρια. Στο ένα της χέρι κρατά το ξίφος, στο δεύτερο, το κομμένο κεφάλι του γίγαντα, ενώ με τα άλλα δύο ενθαρρύνει τους πιστούς της.

Τα ενώτιά της είναι δύο πτώματα και φορά ένα περιδέραιο από ανθρώπινα κρανία. Μοναδικό της ένδυμα είναι μία πλατειά ζώνη η οποία αποτελείται από δύο σειρές κομμένων χεριών. Η γλώσσα της κρέμεται, τα μάτια της είναι κόκκινα όπως των μεθυσμένων, ενώ το πρόσωπο και το στήθος της είναι γεμάτα αίμα.

Στο μυαλό του Πασέ είχε καρφωθεί το πρόσωπο της Κάλι με την γλώσσα της που κρέμεται και τα κόκκινα μάτια. Παράλληλα σκεφτόταν ότι οι Rolling Stones συμβολίζουν κάτι το αντιεξουσιαστικό ενώ συνδύασε και τα μεγάλα χείλη του Μικ Τζαγκερ που του είχαν μείνει στο μυαλό όταν είχαν πρωτοσυναντηθεί το 1969, στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου.

Σε λίγες μέρες ο Πάσε πηγαίνει στον Τζάγκερ το «Tongue and Lips». Ο σχεδιαστής εξήγησε την ιδέα του στους Rolling Stones λέγοντας ότι ήθελε κάτι κατά της εξουσίας ενώ ανέφερε και τα χαρακτηριστικά του προσώπου από τον Μικ Τζάγκερ που του είχαν κάνει εντύπωση. Ο Μικ Τζάγκερ ενθουσιάστηκε από το σχέδιο και πλήρωσε 50 λίρες τον Πασέ.

Το “Tongue and Lips” θα γίνει αργότερα ένα από τα πιο εμβληματικά λογότυπα όλων των εποχών. Ενώ οι Rolling Stones διατηρούσαν και τα πνευματικά δικαιώματα στο λογότυπο, με τον Τζον Πάσε να λαμβάνει ένα μέρος από τα δικαιώματα. “Ποτέ δεν πίστευα ότι το συγκρότημα θα χρησιμοποιούσε το λογότυπο για τόσο καιρό.

Είμαι πραγματικά έκπληκτος από το πόσο δημοφιλές είναι. Λαμβάνω ακόμη και σήμερα emails και μηνύματα από ανθρώπους που μου στέλνουν φωτογραφίες με τατουάζ που έκαναν τη γλώσσα και τα χείλη θα πει κάποια στιγμή σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian. Το λογότυπο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο άλμπουμ Sticky Fingers.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments