Ελλάδα

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με ειδική ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να βρει μια λύση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες σιγά σιγά μετά τις 10 Μαΐου, με το υπουργείο Παιδείας να μην θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει την υγεία κανενός . Συγκεκριμένα, αν όλα έχουν πάει καλά έως τότε, εάν έχει περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και οι συνθήκες είναι τέτοιες που να το επιτρέψουν, τότε οι μαθητές θα ακούσουν ξανά το σχολικό κουδούνι.

Θα υπάρχουν πάντα φυσικά τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην υπάρξει ένα καινούργιο κύμα διασποράς του ιού. Μετά τους μαθητές της Γ΄λυκείου και αφού όλα θα πηγαίνουν καλά, λίγες ημέρες αργότερα, θα επιχειρηθεί να μπουν στις σχολικές αίθουσες και μαθητές άλλων τάξεων. Έχει ήδη γίνει σαφές από την ηγεσία του υπουργείου ότι η σχολική χρονιά και οι πανελλαδικές δεν πρόκειται να χαθούν, καθώς θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους, και ίσως μία αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας.

Δύο οι κομβικές ημερομηνίες για την τελική λήψη απόφασης: Η 27η Απριλίου και η 4η Μαΐου.

Για την ώρα δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση και το αρχικό πλάνο ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 10 Μαΐου. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σταδιακή επιστροφή ορισμένων μαθητών στα θρανία μέσα στον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα εξετάζεται η επαναλειτουργία των σχολείων μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, και υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και η θέσπιση κανόνων απόστασης ανάμεσα τόσο στα θρανία, όσο και τους μαθητές.

Ένα άλλο σενάριο που υπάρχει προβλέπει δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων, προκειμένου οι μαθητές κάθε τάξης να «χωριστούν» στα δύο. Πρόκειται για ένα πλάνο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, όπως και το σχέδιο να πηγαίνουν οι μισοί μαθητές ανά βδομάδα στο σχολείο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει υπογραμμίσει ότι οι Πανελλήνιες θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού, αποκλείοντας το σενάριο αναβολής για το προσεχές φθινόπωρο.Υπενθυμίζεται, ότι η εξεταστέα ύλη, κατόπιν απόφασης του υπουργείου Παιδείας, έχει περιοριστεί σημαντικά – έως και άνω του 20% ανά μάθημα – καθώς περιλαμβάνει μόνο όσα έχουν διδαχθεί οι μαθητές εντός των σχολικών αιθουσών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισήγηση του Ηλία Μόσιαλου είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία, εκτός της τρίτης Λυκείου για ορισμένα προκαταρκτικά μαθήματα ενόψει των Εξετάσεων, υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η λήψη των σχετικών αποφάσεων. «Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα για να δούμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα σκληρά μέτρα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η άποψη του Σωτήρη Τσιόδρα:

«Στα σχολεία νομίζω το σημαντικότερο που θα τηρηθεί, όταν ανοίξουν, θα είναι οι κανόνες υγιεινής και φυσικά η φυσική απόσταση και στα σχολεία. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να πούμε με ακρίβεια το ρόλο των παιδιών στη μετάδοση αυτής της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δεδομένα που το υποστηρίζουν. Σίγουρα τα μικρά παιδιά δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτό δίνει μια άνεση στις περισσότερες χώρες να ανοίγουν την κοινωνία από τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους, κατά τεκμήριο νέοι άνθρωποι.

Και νομίζω αυτό είναι στις σκέψεις όλων μας, και εμάς που σχεδιάζουμε σαν επιστήμονες το πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια επιστροφή, σε συνεργασία με την Πολιτεία, και ότι αυτή η επιστροφή θα πρέπει να αφορά κατά τεκμήριο ανθρώπους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες. Και πάλι όμως εδώ να τονίσω ότι όλα εξαρτώνται από την διασπορά του ιού στην κοινότητα, από το πόσο μας πιέζει το σύστημα υγείας μας και φυσικά δεν θέλουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία σαν εστίες μεταφοράς του ιού, έτσι;».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments