Ελλάδα

Μελέτη του Καποδιστριακού καταγράφει τη φυσική δραστηριότητα εν μέσω πανδημίας

Μελέτη του Καποδιστριακού καταγράφει τη φυσική δραστηριότητα εν μέσω πανδημίας
Την κύρια επιστημονική ευθύνη της εν λόγω μελέτης έχει αναλάβει ο κ. Εμμανουήλ Ζαχαράκης ως μέλος ΔΕΠ της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος και προσκαλεί τους ενήλικες και υγιείς Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν στην έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο ερευνητικού έργου του Τομέα Αθλοπαιδιών.

Η ανίχνευση, μέσω συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, τυχόν μεταβολών στη φυσική δραστηριότητα που έχει  επιφέρει η νέα πραγματικότητα στους πολίτες μετά την επιβολή από τις αρχές του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορωναϊού, είναι ο σκοπός μελέτης που πραγματοποιεί το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τις οδηγίες και επίβλεψη του καθηγητή κ. Εμμανουήλ Ζαχαράκη στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

“Δεδομένων των τελευταίων ανησυχητικών εξελίξεων εξαιτίας της αυξανόμενης εξάπλωσης του κορωναϊού 2019 η κατ’ οίκον παραμονή φαίνεται, προς το παρόν, να είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος, προκειμένου να μειωθεί η ταχύτητα διασποράς του κορωναϊού. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι ο κατ΄οίκον περιορισμός δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών.

Επίσης, μπορεί να επιτείνει συμπεριφορές που οδηγούν σε σωματική αδράνεια και να συμβάλλει στο άγχος και την κατάθλιψη. Βασιζόμενοι στις συγκεκριμένες συνθήκες που βιώνουμε εξαιτίας του COVID -19, θέλουμε να ανιχνεύσουμε, μέσω ενός συγκεκριμένου διαδικτυακού ερωτηματολογίου, τυχόν μεταβολές στη φυσική δραστηριότητα που έχει επιφέρει η νέα πραγματικότητα στους Έλληνες ενήλικες πολίτες μετά την επιβολή από τις αρχές του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορωναϊού (ΦΕΚ Β’ 986).

Έτσι, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για να καταγράψουμε τη φυσική δραστηριότητα I) πριν από την εξάπλωση του κορωναϊού στη χώρα μας και, II) μετά την επιβολή του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη και η ανάλυση των πρώτων αποτελεσμάτων μας (>5000 αποκρίσεων-απαντήσεων) δείχνει την εξέλιξη της συνολικής φυσικής δραστηριότητας.

Οι συστάσεις για φυσική δραστηριότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν λαμβάνουν υπόψη αυτή την εξέλιξη γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα μέχρι στιγμής από καμία χώρα. Είναι καλά εδραιωμένο ότι η σωματική αδράνεια συμβάλλει στο άγχος, την κατάθλιψη και την ανάπτυξη άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών (καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνος κλπ.) και πολύ φοβόμαστε ότι αντίκτυπος από τον αυτοπεριορισμό θα είναι μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο του COVID-19 perse (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι με τα μέτρα).

Η μελέτη μας έχει υψηλή πρωτοτυπία και σημαντικότητα, εθνική εμβέλεια με ένα πολύ μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων ήδη, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, για να αυξήσουμε την στατιστική ισχύ των ευρημάτων και η μελέτη μας να αποκτήσει υψηλή στατιστική ισχύ χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερο δείγμα”, αναφέρει ο καθηγητής.

Στόχος της έρευνας:

Στην περίπτωση που η υπόθεσή μας ισχύει, δηλαδή μείωση της φυσικής δραστηριότητας ως συνέπεια της επιβολής του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του COVID-19, η άμεση λήψη δραστικών μέτρων, ώστε Ι) να εκδοθούν οδηγίες για την παρούσα φάση αλλά και για μελλοντική χρήση σε παρόμοιες συνθήκες κρίσης ΙΙ) να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της κρίσης και, ΙΙΙ) να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στη φάση μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων της επιβολής του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μπορείτε να απευθυνθείτε την ιστοσελίδα  https://dibourdas.wixsite.com/fysiki-drastiriotita ή στον υπερσύνδεσμο: https://forms.gle/FaBJyw4uZM4cUi487

Η μελέτη έχει εγκριθεί με την υπ’ αρθμ. 1181/02-04-2020 απόφαση της ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ της ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Και τα δεδομένα της μελέτης είναι άκρως εμπιστευτικά (ανώνυμα), θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για ακαδημαϊκούς – ερευνητικούς σκοπούς και θα βοηθήσουν στην μελέτη των επιπτώσεων που έχουν τα περιοριστικά μέτρα στη φυσική δραστηριότητα άλλα και στη σύνταξη βέλτιστων οδηγιών για την συνταγογράφηση άσκησης σε συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας και παρατεταμένης κατ’ οίκον παραμονής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments