Οικονομία

Τυροκομείο Αρβανίτη: Τυρί με όνομα

Τυροκομείο Αρβανίτη: Τυρί με όνομα
Τυροκομείο Αρβανίτη: Η ποιότητα των τυριών του έχει αναγνωριστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυριών, αποσπώντας το Χρυσό Βραβείο που για πρώτη φορά απονέμεται σε ελληνική επιχείρηση.

Τυροκομείο Αρβανίτη: Ο 25χρονος τότε Μανώλης Αρβανίτης από τη Λιβαδειά Σερρών κάθεται στη λίμνη Κερκίνη και σκέφτεται το μέλλον του. Όπως και ο πατέρας και ο παππούς του λίγο κτηνοτρόφος, λίγο τυροκόμος βγάζει τα προς το ζην για την οικογένειά του. Είναι 1975 και τα μπακάλικα των πόλεων και δη στη βόρεια Ελλάδα πωλούν δυο ειδών τυριά. Τη φέτα και το κασέρι.

Ο νεαρός Σερραίος τυροκόμος σκέφτηκε πως μετακομίζοντας στη Θεσσαλονίκη και πηγαίνοντας ο ίδιος το εμπόρευμα στα μπακάλικα θα είχε καλύτερη τύχη, απ’ότι αν έμενε στο χωριό. Αυτό έκανε ο Μανώλης Αρβανίτης και μέσα σε μια πενταετία η επιχείρησή του πήγαινε από το καλό στο καλύτερο γνωρίζοντας εξαιρετική ανάπτυξη. Πλέον όμως δεν του έφτανε η παραγωγή που μπορούσε να εξασφαλίσει από τους διάφορους μικρούς τυροκόμους, ενώ ταυτόχρονα έχοντας μανία με την ποιότητα ήθελε να ελέγχει ο ίδιος όλα τα στάδια της παραγωγής.

Γι’αυτό και αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του τυροκομική επιχείρηση η οποία μετρά ήδη 40 χρόνια παρουσίας σε Ελλάδα αλλά και σε εξωτερικό. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που σκέφτηκαν να τυποποιήσουν το τυρί. Έως τότε κυκλοφορούσε μόνο χύμα. Με αυτή την κίνηση, στη δεκαετία του ’80, το τυροκομείο Αρβανίτη κατέκτησε ένα καλό μερίδιο στην αγορά. Οι εξαγωγές της Αρβανίτης ΑΕ που ξεκίνησαν το 1999, έχοντας ξεπεράσει τις συμπληγάδες της κρίσης, αποτελούν πλέον το 30% του συνολικού τζίρου της.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας η οικογένεια Αρβανίτη αναφέρει: “Η διαδρομή μας ξεκινά το 1980 και είναι γεμάτη από επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η διαρκώς ανοδική πορεία μας τοποθετεί το Τυροκομείο Αρβανίτη ανάμεσα στις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του κλάδου διεθνώς. Η ποιότητα των τυριών μας έχει αναγνωριστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυριών, αποσπώντας το Χρυσό Βραβείο που για πρώτη φορά απονέμεται σε ελληνική επιχείρηση.

Η μέγιστη αυτή διάκριση επιβεβαιώνει το βάθος της γνώσης που διαθέτουμε και την αγάπη που δείχνουμε στο Τυροκομείο Αρβανίτη για τη δουλειά μας. Η οικογένειά μας ασχολείται με την τυροκόμηση εδώ και τρεις γενιές. Κληρονομήσαμε την παράδοση της τυροκομικής τέχνης και εξελίσσουμε την ελληνική παραδοσιακή γεύση. Στην ποιότητα δεν κάναμε ποτέ συμβιβασμό και κρατήσαμε αυτό το πιστεύω μας με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται σε μια ανταγωνιστική οικονομία.

Γι’ αυτό και σήμερα τα προϊόντα μας χαίρουν αναγνώρισης ανά την υφήλιο με πρωτιές και βραβεία, προωθώντας έτσι την ελληνική τυροκομική παράδοση. Έτσι δείχνουμε τις δυνατότητες της ελληνικής τυροκομίας και μπορούμε άνετα να σταθούμε δίπλα στους καλύτερους παγκοσμίως.

Αισθανόμαστε περήφανοι που έχουμε διαμορφώσει στο τυροκομείο μια ομάδα με εξαιρετικές δυνατότητες. Είναι μια ομάδα ανθρώπων στην οποία ο καθένας φέρνει ξεχωριστές ικανότητες στον τομέα του, συνεισφέροντας στην δημιουργία μοναδικών προϊόντων. Χάρη σ’ αυτούς τα τυριά μας φθάνουν μέχρι Αυστραλία, Καναδά και Ιαπωνία, αλλά δεν μας αρκεί αυτό, θέλουμε να φθάσει στον τελικό καταναλωτή η κουλτούρα της εταιρίας και του τόπου μας. Τα τυριά μας είναι το μεράκι και η περηφάνια μας.”

Η δυνατή ομάδα που έχουν φτιάξει ο Μανώλης και ο γιος του Μιχάλης Αρβανίτης καταφέρνει να παίρνει το «πρωτάθλημα» των διακρίσεων συμμετέχοντας στους κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς. Μόνο το 2018 τα προϊόντα του Τυροκομείου Αρβανίτη κατέκτησαν στα Global Cheese Awards, στο Frome, της Αγγλίας ένα χρυσό βραβείο (φέτα ΠΟΠ), ένα αργυρό και δύο χάλκινα βραβεία (φέτα ΠΟΠ σε τρεις κατηγορίες) καθώς και τη διάκριση ως Best Greek Cheese (φέτα ΠΟΠ Τσαντίλας).

Στα International Cheese Awards, στο Λονδίνο, τη διάκριση Best Greek Cheese (φέτα ΠΟΠ Τσαντίλας), ενώ στα World Cheese Awards, στο Bergen, της Νορβηγίας, τρία χάλκινα βραβεία (φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, τυρί Πλεξούδα). Και οι διακρίσεις δεν σταματούν εδώ, στην Dairy Expo, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η εταιρεία κατέκτησε τρία χρυσά βραβεία (βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί Τσαντίλας, Γίδινο τυρί), δύο αργυρά (μανούρι ΠΟΠ, τυρί Πλεξούδα) και τρία χάλκινα (φέτα ΠΟΠ, κασέρι ΠΟΠ, καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης). Ενώ και το 2019 υπήρξαν βραβεύσεις συγκεκριμένα το τυροκομείο Αρβανίτη κέρδισε το ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΣΤΑ World Cheese Awards 2019 (BERGAMO, ITAΛΙΑ) ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΟΥΡΙ ΠΟΠ ΣΤΑ World Cheese Awards 2019 (BERGAMO, ITAΛΙΑ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments