Κόσμος

Τουρκία – Ελλάδα: Αμφισβητούν το δικαίωμα για ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο

Τουρκία – Ελλάδα: Αμφισβητούν το δικαίωμα για ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο
Τουρκία - Ελλάδα: Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία. Αυτή τη φορά αμφισβητεί το δικαίωμα της χώρας μας για ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο.

Τουρκία – Ελλάδα: Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αναγγέλλοντας στρατιωτικές ασκήσεις στην Ικαρία, την Πάτμο και τη Λέσβο «παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους» σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και των Παρισίων. Η γειτονική χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, εκδηλώνει την επιθετικότητά της με αυτόν τρόπο.

Ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε δύο Navtex στις 4 Μαΐου με τις οποίες εγκαλεί την Ελλάδα επειδή έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο.

Οι ασκήσεις στην Ικαρία στις 7 Μαΐου και στη Λέσβο στις 5 και Mαΐου, που έχουν προαναγγελθεί από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, θα γίνουν κανονικά. Κανονικά βεβαίως θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού σε ολόκληρο το Αιγαίο και με ανάπτυξη όλου του Ελληνικού Στόλου. Αντιθέτως, η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα με παρόμοιες Νavtex oι Τούρκοι ισχυρίζονταν και τότε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Ανατολικού Αιγαίου». Τότε η χώρα μας επρόκειτο να κάνει ασκήσεις Άγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Σαμοθράκη και Λέσβο. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με κάθε ευκαιρία κάνει λόγο για ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι διατυπωμένος στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Ωστόσο, το ελληνικό ΥΠΕΞ από την μεριά του απαντά ότι «η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments