Πολιτική

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Μειώνουμε τις ροές στα νησιά, δεν είμαστε πια ξέφραγο αμπέλι

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Μειώνουμε τις ροές στα νησιά, δεν είμαστε πια ξέφραγο αμπέλι
Νότης Μηταράκης; Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε τα επόμενα βήματα προκειμένου η χώρα να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές και να δώσει σημαντική ανάσα στα νησιά που ως τώρα επωμίζονται το πρόβλημα.

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ακολουθεί την πολιτική που ακολούθησε η χώρα έως το 2019. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι: αυτό τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που άρχισε να επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, είπε ο κ. Μηταράκης. Είπε μάλιστα τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, που μιλούν για ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, ότι τώρα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν διατάξεις του νομοσχεδίου που επιταχύνουν τη διαδικασία απόδοσης ασύλου. Επισήμανε μάλιστα ότι με την προβλεπόμενη αντικατάσταση των ανοιχτών δομών από κλειστές, οι διαμένοντες σε αυτές θα είναι «κάτω από το μισό», ενώ (οι ανοιχτές δομές) θα κλείσουν λίγες ημέρες μετά τη δημιουργία των κλειστών δομών.

Κάνοντας έναν μίνι-απολογισμό της αποτελεσματικότητας των μέτρων για τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Μηταράκης είπε ότι καταγράφηκαν μόνο 39 αφίξεις τον Απρίλιο, και ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2020 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2019. Αναφερόμενος στα μέτρα επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου, είπε ότι μειώθηκε ο χρόνος πρώτης απόφασης (για τις αφίξεις του 2020) στις 24 ημέρες, από 183 ημέρες το 2019. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 4.000 αποφάσεις ασύλου τον μήνα, τον Μάρτιο του 2020 βγήκαν 7.000 αποφάσεις, ενώ τον Απρίλιο του 2020 εκδόθηκαν 15.000 αποφάσεις, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μηταράκης στην εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης έκδοσης στην Μυτιλήνη, την περίοδο 2016-19, πάνω από 25.000 πιστοποιητικών ευαλωτότητας, που – είπε ο υπουργός – επέτρεψαν σε αυτούς τους μετανάστες να φύγουν από τα νησιά και να αποφύγουν την απέλαση.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης μίλησε για την αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία – έκρινε – «εγκλωβίζει» (μετανάστες) στα νησιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε επίσης στοιχεία για τη διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών, λέγοντας ότι την 1η Ιανουαρίου 2020 καταγράφονταν 38.400 διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και τις δομές, αλλά είναι 34.100 σήμερα, δηλαδή 4.300 λιγότεροι, παρότι μπήκαν 9.137 μετανάστες πριν από τη λήψη μέτρων από το ΚΥΣΕΑ.

Για τον στόχο περιορισμού των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μηταράκης είπε ότι υπηρετείται με τη μετατροπή των ανοιχτών δομών «σε κλειστές και ελεγχόμενες», με την κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, με την αυστηρή πιστοποίηση των ΜΚΟ και των στελεχών τους, και με την οικονομική στήριξη (50 εκ ευρώ) στους εμπλεκόμενους δήμους.

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόσληψη μετακλητών στο υπουργείο, είπε ότι συμφωνεί επί της αρχής να μην χρησιμοποιούνται (μετακλητοί) σε θέσεις δημόσιας ευθύνης, «αν και επί ΣΥΡΙΖΑ ο διευθυντής ασύλου και ο διευθυντής της αρχής προσφυγών ήταν μετακλητοί», αλλά έχουμε «αυξημένες ανάγκες». Αναφέρθηκε στις ενέργειες προσέλκυσης δημοσίων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες στο υπουργείο του (αποσπάσεις, μετατάξεις κ.λπ.) όπως και στην προκήρυξη (τον Μάιο) θέσεων συμβασιούχων για τρία χρόνια, καθώς και στο αίτημα του προς το ΑΣΕΠ για προκήρυξη μόνιμων θέσεων. Διαβεβαίωσε ότι έως τις 31/12/2021 οι μετακλητοί θα αντικατασταθούν από δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε κονδύλια που διατέθηκαν στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα έδινε σε ΜΚΟ για να διευθύνουν τις δομές και να προσλαμβάνουν όποιους ήθελαν: «Είχατε ιδιωτικοποιήσει τις δομές της ενδοχώρας», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι για τους υπάρχοντες συμβασιούχους, δόθηκε ήδη παράταση έως τον Απρίλιο του 2021, καθώς και ότι δεν ανανεώθηκαν 17 συμβάσεις λόγω νομικών κωλυμάτων.

Όσον αφορά τις διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν για την πρόβλεψη απορρήτων κονδυλίων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με κυκλώματα «λαθροδιακινητών» και κυκλώματα που δημιουργούν προβλήματα στις δομές και ότι χρειάζονται ειδικά κονδύλια για τον περιορισμό των ροών, την επιτάχυνση των απελάσεων και τη μεγαλύτερη ασφάλεια στις δομές. Διαβεβαίωσε ότι τα κόμματα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της Βουλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments