Διεθνή

ΗΠΑ – Ρωσία: Αερομαχίες πάνω από την Κύπρο

ΗΠΑ – Ρωσία: Αερομαχίες πάνω από την Κύπρο
ΗΠΑ - Ρωσία: Eπεισόδια μεταξύ αμερικανικών κατασκοπευτικών και ρωσικών μαχητικών καταγράφονται πάνω από την Κύπρο.

ΗΠΑ – Ρωσία: Αερομαχίες πάνω από την Κύπρο μεταξύ κατασκοπευτικών και Su-30 πάνω από την Κύπρο καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρει ο «Φιλελύθερος» της Κύπρου, σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών, που επιβεβαιώνονται και από τα πραγματικά δεδομένα πτήσεων, τα επεισόδια αυτά που καταγράφονται κατά διαστήματα τους τελευταίους μήνες, εξελίχθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα Απριλίου καταγράφηκε εντός του FIR Λευκωσίας και στα όρια του με το FIR της Δαμασκού, διαδικασία αναχαίτισης δύο αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά που απογειώθηκαν από βάσεις στη Συρία. Τα μαχητικά ήταν τύπου S-35 και είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο Χμεϊμίμ.

Μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο η παρουσία αμερικανικών κατασκοπευτικών, που ήταν σχεδόν καθημερινή τους τελευταίους μήνες νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου, διακόπηκε και επανήλθε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για κατασκοπευτική πτήση στην περιοχή. Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά απογειώνονται είτε από τη Σούδα της Κρήτης είτε από τη Σιγκονέλα της Ιταλίας και πραγματοποιούν πτήσεις νότια και νοτιοανατολικά του νησιού με εμφανή στόχο τις δυνάμεις σε στεριά θάλασσα και αέρα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία.

Σημειώνεται ότι ενώ οι πτήσεις των αμερικανικών κατασκοπευτικών γίνονται αντιληπτές από τους ελεγκτές εναέριας της Κύπρου, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται αντιληπτά τα ρωσικά μαχητικά που πετούν χαμηλά στα όρια των FIR Λευκωσίας – Δαμασκού και με ενεργοποιημένα συστήματα κατά της επισήμανσης τους. Ωστόσο, οι πτήσεις αυτές γίνονται αντιληπτές από τα στρατιωτικά ραντάρ της Εθνικής Φρουράς.

Τέλος, αναφέρεται πως επεισόδια μεταξύ αμερικανικών κατασκοπευτικών και ρωσικών μαχητικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν, αλλά όχι τέτοιας εγγύτητας και επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις ενεργοποιούν ζώνες ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στα όρια των δύο FIR, με απαγόρευση πτήσεων μέχρι ακόμα και τις 66.000 πόδια. Όταν πλησιάσουν στις περιοχές αυτές αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, συχνά ακολουθούν διαδικασίες αναχαίτισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments