Διεθνή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Ανησυχία για σύνδρομο που «χτυπά» παιδιά – Κρούσματα σε 15 Πολιτείες

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Ανησυχία για σύνδρομο που «χτυπά» παιδιά – Κρούσματα σε 15 Πολιτείες
Κορωνοϊός ΗΠΑ: Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για σύνδρομο που «χτυπά» παιδιά και φαίνεται να συνδέεται με τον κορωνοϊό. Κρούσματα υπάρχουν σε 15 Πολιτείες.

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες για σύνδρομο που «χτυπά» παιδιά και φαίνεται να συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό. Τουλάχιστον 15 Πολιτείες ερευνούν κρούσματα του σπάνιου συνδρόμου που πλήττει μικρά παιδιά και πιστεύεται ότι συνδέεται με τον ιό, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο. Tα συμπτώματα της νόσου αυτής μοιάζουν με μια σπάνια πάθηση, τη νόσο Καβασάκι, η οποία ήρθε ξανά στη δημοσιότητα πρόσφατα. Η σχέση του συνδρόμου με την ασθένεια Covid-19 δεν έχει διαπιστωθεί επίσημα, αλλά οι επιστήμονες τη θεωρούν πιθανή.

Ο Κουόμο ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες υγείας της Νέας Υόρκης ερευνούν 102 περιπτώσεις του συνδρόμου αυτού, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τρία παιδιά. Άλλες 14 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων είναι η Καλιφόρνια και το Κονέκτικατ, έχουν αναφέρει κρούσματα. Την ίδια ώρα, η περιφέρεια της Κολούμπια, όπου βρίσκεται η έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, παρέτεινε την εντολή παραμονής και εργασίας από το σπίτι μέχρι τις 8 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της Ουάσινγκτον. Η εντολή αυτή, που είχε εκδοθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο ρυθμός μετάδοσης κρίνει το άνοιγμα

Η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουσερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξει η πρωτεύουσα των ΗΠΑ συντομότερα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα μειωθούν τα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 και ποιος θα είναι ο ρυθμός μετάδοσης τις επόμενες ημέρες. Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε μια περίοδο που ο Λευκός Οίκος πιέζει τις Πολιτείες να επανεκκινήσουν την οικονομία τους, την ώρα που οι ειδικοί των υπηρεσιών υγείας ζητούν αυτό το άνοιγμα να γίνει με μεγάλη προσοχή. Μέχρι σήμερα στην Ουάσινγκτον έχουν καταγραφεί 6.584 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 350 θάνατοι. Το Μέριλαντ και η Βιρτζίνια, οι γειτονικές Πολιτείες όπου ζουν πολλοί εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έχουν ξανανοίξει κάποιες επιχειρήσεις σε τμήματά τους, όμως τα προάστια γύρω από την Ουάσινγκτον παραμένουν κλειστά.

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΠΟΥ

Νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο πλανήτης «έχει να διανύσει παρά πολύ μακρύ δρόμο» για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, παρά τα διστακτικά βήματα πολυάριθμων χωρών προς μια επανεκκίνηση της κανονικής ζωής. Την προειδοποίηση έκανε ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. Οι κίνδυνοι της νόσου Covid-19, όπως είπε, παραμένουν υψηλοί σε «εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

«Αυτό που όλοι φοβόμαστε είναι ένας φαύλος κύκλος καταστροφών οικονομίας και δημόσιας υγείας, εάν τα απαγορευτικά μέτρα χαλαρώσουν χωρίς τη δυνατότητα εντοπισμού νέων κρουσμάτων», τόνισε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματούχος του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι απαιτείται «πολύ σημαντικός έλεγχος» του ιού προκειμένου να μειωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση κινδύνου. Υπάρχει μια μαγική σκέψη ότι τα lockdowns δουλεύουν άψογα και πως η άρση των απαγορευτικών μέτρων θα δουλέψει εξαιρετικά, ανέφερε. «Ο ιός ίσως γίνει ενδημικός, να μην φύγει ποτέ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί», τόνισε.

Σε ερώτηση για το σχέδιο ανοίγματος των συνόρων στην Ευρώπη, ο Ράιαν απάντησε πως η διάσχιση των χερσαίων συνόρων δεν συνιστά μεγάλο κίνδυνο. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι μια διαφορετική πρόκληση, που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη περιπλοκότητα. «Πρέπει να μπει στο μυαλό μας ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να βγούμε από αυτή την πανδημία», τόνισε η Μαρία Βαν Κέρχοβε, επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

Η συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments