Πολιτική

Νίκος Δένδιας σε Τουρκία: Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμη

Νίκος Δένδιας σε Τουρκία: Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμη
Νίκος Δένδιας σε Τουρκία: Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Νίκος Δένδιας σε Τουρκία: Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Επίσης, ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, σημειώνοντας ότι «παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι».

Στη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά και στο μέτωπο με Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά της προκλητικότητας της Άγκυρας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε, όμως, παράλληλα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό».

Η δήλωση του κ. Δένδια:

«Είχαμε σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εστιάσαμε στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόνισα στους συναδέλφους την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα με την οποία ενεργούμε. Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε, όμως, παράλληλα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό.

Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι. Όσον αφορά το Λιβυκό, ενημέρωσα τους συναδέλφους ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων. Καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του embargo των όπλων. Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τους συναδέλφους τα ζητήματα που αφορούν στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Μιλήσαμε για τις καινοτομίες τις οποίες προτείνουμε και για το τι πρέπει να γίνει ώστε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία».

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το ΜέΡΑ25 οι Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments