Διεθνή

ΠΟΥ κορωνοϊός παιδιά: Αγωνία για το φλεγμονώδες σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι

ΠΟΥ κορωνοϊός παιδιά: Αγωνία για το φλεγμονώδες σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι
ΠΟΥ κορωνοϊός παιδιά: Σε συναγερμό για το φλεγμονώδες συνδρόμου που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΟΥ κορωνοϊός παιδιά: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε γνωστό σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου, ότι μελετά μια πιθανή σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και της νόσου Καβασάκι, ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που προσβάλλει τα παιδιά και έχει προκαλέσει έναν θάνατο στη Γαλλία. “Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με την COVID-19” δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

“Καλούμε όλους τους κλινικούς γιατρούς ανά τον κόσμο να εργαστούν μαζί με τις εθνικές τους αρχές και τον ΠΟΥ για να είναι σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σύνδρομο στα παιδιά” σημείωσε στη συνέχεια. Ο ίδιος δήλωσε πως έχει βαρύνουσα σημασία το να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το σύνδρομο, ώστε να γίνει κατανοητή η αιτιώδης συνάφειά του και να περιγραφούν τα πρωτόκολλα θεραπείας.

Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει έναν προκαταρκτικό ορισμό και έθεσε στη διάθεση των γιατρών ένα έντυπο αναφοράς για κάθε ύποπτο κρούσμα του Συνδρόμου της Συστηματικής Φλεγμονώδους Απόκρισης (SRIS).

Τα κρούσματα παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του κορωνοϊού σε σχέση με αυτά παραμένει άγνωστος, υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα» εξήγησε. Η ασθένεια έχει ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές πολλών χωρών εδώ και δύο εβδομάδες, παρότι τα παιδιά προσβάλλονται ελάχιστες φορές από τις σοβαρές μορφές του κορωνοϊού.

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα έγινε γνωστό σήμερα στη Γαλλία. Ένα εννιάχρονο αγόρι πέθανε στη Μασσαλία στη νότια Γαλλία στις 8 Μαΐου από εγκεφαλικές βλάβες, έπειτα από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαμρίς Μισέλ, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λα Τιμόν. Σύμφωνα με τις ορολογικές εξετάσεις, το παιδί «είχε έρθει σε επαφή» με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε αναπτύξει τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου είναι υψηλός πυρετός, κοιλιακοί πόνοι και πεπτικές διαταραχές, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα και η γλώσσα που κοκκινίζει, πρήζεται και αποκτά μια όψη που μοιάζει με βατόμουρο. Μάλιστα μοιάζουν με τη νόσο Καβασάκι, η οποία προσβάλλει τα παιδιά και προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments