Οικονομία

G20 για προϊόντα πρώτης ανάγκης: Δεν θα μπουν «ανώφελα» εμπορικά εμπόδια

G20 για προϊόντα πρώτης ανάγκης: Δεν θα μπουν «ανώφελα» εμπορικά εμπόδια
G20 για προϊόντα πρώτης ανάγκης: Δεν θα επιβληθούν “ανώφελα” εμπορικά εμπόδια στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

G20 για προϊόντα πρώτης ανάγκης: Eν μέσω πανδημίας  και μετά από την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά της απόπειρας λήψης μέτρων προστατευτισμού, η G20 δεσμεύθηκε χθες Πέμπτη 14 Μαΐου, να αποφύγει να επιβάλλει “ανώφελα” εμπορικά εμπόδια στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένων των τροφίμων. Η πανδημία έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο εγείροντας φόβους για μια άνευ προηγουμένου ύφεση, μετά τη “μεγάλη ύφεση” της δεκαετίας του 1930.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) τόνισε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει “ διψήφια πτώση” σε όγκο σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου

Οι υπουργοί Εμπορίου και Επενδύσεων της G20 επεσήμαναν ότι οι περιορισμοί στα ιατρικά προϊόντα ζωτικής σημασίας και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης θα πρέπει, εφόσον αυτό είναι δυνατό, να είναι “ αναλογικοί, διαφανείς και προσωρινοί” και δεν θα πρέπει να εγείρουν “ανώφελα εμπόδια ή να διαταράσσουν την αλυσίδα ανεφοδιασμού”. Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, οι υπουργοί δεσμεύθηκαν επίσης “ να αποφύγουν να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων”, όπως και “ τη δημιουργία ανώφελων αποθεμάτων τροφίμων”.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ και ο ΠΟΕ είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αναταράξεις που επηρεάζουν την αλυσίδα ανεφοδιασμού εξαιτίας των περιορισμών στις εξαγωγές οι οποίες περιορίζουν το εμπόριο απαραίτητων ιατρικών ειδών και τροφίμων. Ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να απέχουν από την επιβολή τέτοιων περιορισμών, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα ενδέχεται να παρατείνουν ή να επιδεινώσουν την υγειονομική και οικονομική κρίση, “ με πιο σοβαρές επιπτώσεις να παρατηρούνται πιθανόν στις πιο φτωχές και πιο ευάλωτες χώρες”.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments