Διεθνή

Η coca cola κάνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία της

Η coca cola κάνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία της
Πολλά μεγάλα brands έχουν πάρει το μήνυμα και αναζητούν τρόπους για να προσαρμοστούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Η κλιματική αλλαγή και η επιβάρυνση του πλανήτη μας έχουν οδηγήσει βιομηχανίες και καταναλώτες σε μια αλλαγή πλεύσης που έχει να κάνει με την διάσωση του περιβάλλοντος και την προσαρμογή σε έναν πιο υγιεινό και φιλικό προς τη φύση τρόπο ζωής. Σε αυτό εναρμονίζονται πλέον σιγά σιγά και οι μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες πριν από μερικά χρόνια είχαν μεγάλο μερίδιο στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Γι΄αυτό και πολλά μεγάλα brands έχουν πάρει το μήνυμα και αναζητούν τρόπους για να προσαρμοστούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.  Σύμφωνα με άρθρο του Guardian ο πολυεθνικός όμιλος της Coca Cola, της Carlsberg και της Danone χρηματοδοτούν την προσπάθεια της ολλανδικής εταιρείας Avantium ώστε να καταργηθεί εντελώς το πλαστικό από τις συσκευασίες των προϊόντων τους.

Το πλαστικό αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο μολυντή του πλανήτη και για τον λόγο αυτό πολλές εταιρείες πασχίζουν να το αντικαταστήσουν με υλικά πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Η Avantium παρασκευάζει ένα υλικό που αποκαλείται φυτοπλαστικό ή πλαστικό βασισμένο σε χλωρίδα. Σε αντίθεση με το πλαστικό που η βάση της χημικής του σύστασης είναι ορυκτά, το φυτοπλαστικόν θα έχει ως πρώτη ύλη μονάδες ζάχαρης από τα ζαχαροκάλαμα, τα μόρια των οποίων θα αναδιανέμονται για να πάρουν την επιθυμητή μορφή.

Σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία η ζάχαρη που θα χρησιμοποιείται για το φυτοπλαστικό θα αντλείται από βιώσιμο βιολίπασμα. Στόχος είναι να κατασκευάζονται συσκευασίες που θα έχουν ίδια αντοχή όπως αυτή των πλαστικών μπουκαλιών ενώ μετά τη χρήση τους θα ανακυκλώνονται. Ακόμα όμως κι αν δεν ανακυκλώνονται, σε αντίθεση με το πλαστικό το φυτοπλαστικό μπορεί να διασπαστεί στη φύση μέσα σε ελάχιστα χρόνια ή μόλις έναν χρόνο αν μπει σε κομποστοποιητή. Τα πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται κοντά 450 χρόνια για να διασπαστούν, ενώ οι πλαστικές σακούλες 10-20 χρόνια.

Η Avantium έχει ξεκινήσει την διαδικασία παραγωγής και παρά την εμπλοκή στην παγκόσμια οικονομία με τον κορωνοϊό, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως στο τέλος του έτους κάποιες εταιρείες θα έχουν ξεκινήσει ήδη τη χρήση του φυτοπλαστικού. Η ζυθοποιία της Karlsberg, αν και έχει γυάλινα μπουκάλια και όχι πλαστικά, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το φυτοπλαστικό εσωτερικά από το γυαλί. Ας μην ξεχνάμε πως το γυαλί παράγεται μεταξύ άλλων από άμμο, για την οποία οι εκτιμήσεις των επιστημόνων δεν είναι θετικές ως προς την επάρκεια της στον πλανήτη. Μαζί με την Carlsberg είναι και οι Coca Cola και Danone. Η ολλανδική εταιρεία έχει ως στόχο μέχρι το 2023 το φυτοπλαστικόν να κυκλοφορήσει στην αγορά και σταδιακά να αντικαστασήσει το πλαστικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments