Ελλάδα

Σύψας κορωνοϊός: Η ζέστη δεν σκοτώνει τον ιό – Τι είπε για τις μετακινήσεις, τα σχολεία, τα γυμναστήρια

Σύψας κορωνοϊός: Η ζέστη δεν σκοτώνει τον ιό – Τι είπε για τις μετακινήσεις, τα σχολεία, τα γυμναστήρια
Σύψας κορωνοϊός: "Ο ιός επιβιώνει πολύ λιγότερο όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 25 βαθμούς αλλά δεν σκοτώνεται συνεχίζει να μεταδίδεται", σημείωσε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σύψας κορωνοϊός: O λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ  για το φλέγον ζήτημα του κορωνοϊού και για τη σχέση με του με τη ζέστη. «Ο ιός επιβιώνει πολύ λιγότερο όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 25 βαθμούς αλλά δεν σκοτώνεται συνεχίζει να μεταδίδεται. Η ζέστη δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό». Παράλληλα σημείωσε, ότι  2 εβδομάδες μετά την κάθε άρση μέτρων θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, ενώ επισήμανε πως όλες οι ευπαθείς ομάδες πρέπει τον Οκτώμβριο να εμβολιαστούν για την γρίπη ώστε για να μπορούν να επικεντρωθούν στο κορωνοϊό.

Τι είπε για τις μετακινήσεις, τα σχολεία, τα γυμναστήρια

  • Σχετικά με τις μετακινήσεις υπογράμμισε πως μπορεί να αλλάξουν οι οδηγίες.
  • Για το εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ο καθηγητής σημείωσε πως αν συνεχίζουν τα πράγματα να πηγαίνουν καλά ο ίδιος θα εισηγηθεί να ανοίξουν.
  • Όσον αφορά τα γυμναστήρια ανέφερε ότι θα ανοίξουν 29 Ιουνίου λόγω του ότι συνωστίζονται πολλά άτομα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη μετάδοση της νόσου

Ο χαμηλός ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid-19 αποτέλεσε την ιδανική αφετηρία της πορείας εξόδου από την καραντίνα. Ωστόσο, πλέον στην πορεία αυτή εξετάζεται και ένας άλλος παράγοντας, που μέχρι τώρα είχε απαντηθεί σε ασκήσεις επί χάρτου και επί εργαστηρίων, η υψηλή θερμοκρασία. Ο πρώιμος καύσωνας που καταγράφηκε στη χώρα μας και οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στις παραλίες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή της μελέτης για τη συμπεριφορά του ιού, την αντοχή και την επιβίωσή του, τη μολυσματικότητά του, και σε πραγματικές κλιματικές συνθήκες.

«Οι μελέτες δείχνουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη μετάδοση της νόσου. Είναι ένα πρώτο θετικό εύρημα, όμως γνωρίζουμε επίσης πως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αρκούν για να περιοριστεί η μετάδοση ούτε αφανίζουν τον κορωνοϊό. Κι επιπλέον, απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα, τουλάχιστον μερικών εβδομάδων με υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές των τελευταίων ημερών ώστε να υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση για τη μείωση της μετάδοσης» εξηγεί ο κ. Παρασκευής για το πώς θα κινηθούν οι ειδικοί και τι περιμένουν να δείξει αυτό το διάστημα για τον κορωνοϊό. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, οι λοιμώξεις και ιδίως οι αναπνευστικές μεταδίδονται λιγότερο μεν αλλά μεταδίδονται και στις παραλίες, όπως γενικώς σε ανοιχτούς χώρους καθώς το κρίσιμο στοιχείο για τη μετάδοση είναι ο συγχρωτισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments