Οικονομία

Ληξιπρόθεσμες οφειλές κορωνοϊός: Mείωση για τις εισπράξεις κατά 145,8 εκατομμύρια ευρώ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές κορωνοϊός: Mείωση για τις εισπράξεις κατά 145,8 εκατομμύρια ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ληξιπρόθεσμες οφειλές κορωνοϊός: Η μείωση των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές κορωνοϊός: Έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημία του κορωνοιού στη χώρα μας πριν περίπου 2μίση μήνες πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ειδικές ρυθμίσεις εξόφλησης των χρεών τους επέλεξαν να παγώσουν τις πληρωμές των δόσεων των ρυθμίσεων μέχρι και το Σεπτέμβριο. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι εισπράξεις επί των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκαν κατά 145,8 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου «η μείωση των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα στην παράταση της προθεσμίας και στην αναστολή καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών».

Τον Μάρτιο του 2020 οι εισπράξεις έναντι παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρουσιάζονται μειωμένες κατά 88,7 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους

Παράλληλα διαπιστώθηκε περιορισμένη μείωση του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της περιόδου 1/3/2020-31/3/2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 47,9 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία οφείλεται εν μέρει στα ανωτέρω μέτρα.

Από τα στοιχεία προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ανήλθαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 6% των συνολικών χρεών. Δηλαδή έχουν ρυθμιστεί 6,3 δις. ευρώ  ποσό σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (προσέγγιζε το 3,3% την 1/4/2019), γεγονός που οφείλεται στη  ρύθμιση των 120 δόσεων.
  • Ο αριθμός των οφειλετών, στο τέλος του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 16.823 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να φθάνουν πλέον τα  3.956.921.
  • Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των οφειλετών εντοπίζεται κυρίως στην κατηγορία με χρέη μικρότερα από 50 ευρώ.
  • Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους παρουσιάζουν αύξηση 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα από 104,3 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους έχουν διαμορφωθεί στα 105,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 προέρχεται  από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατομμύριο  ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 850,7 εκατομμύρια ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 229 πρόσωπα. Καθοριστική όπως τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της κατηγορίας άνω του 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς από αυτά προέρχεται το 85% της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή 721,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα 61,7 δις ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments