Οικονομία

Οινοποιεία Μπουτάρη: Περισσότερα από 140 χρόνια ιστορία οινοποιίας

Οινοποιεία Μπουτάρη: Περισσότερα από 140 χρόνια ιστορία οινοποιίας
Οινοποιεία Μπουτάρη: Διαθέτει 6 οινοποιεία στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εξαγωγές σε 35 χώρες στον κόσμο. Ενώ έχει και περισσότερες από 500 διεθνείς διακρίσεις.

Οινοποιεία Μπουτάρη: Το μαγικό ταξίδι γεύσης και απόλαυσης ξεκίνησε το 1879, με την ίδρυση της οινοποιίας Μπουτάρη, από τον Ιωάννη Μπουτάρη στην Νάουσα, της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο την παραγωγή και εμπορία ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού. Το 1906 κτίζεται το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο & κάβα λιανικής στη Νάουσα. Στο οινοποιείο αυτό θα παραχθεί και θα εμφιαλωθεί το πρώτο ερυθρό ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί η «Νάουσσα Μπουτάρη».

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρη, γιος του ιδρυτή Ιωάννη Μπουτάρη, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια δεκαετία ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της οινοποιίας στην οδό Βρυσακίου 2, στη Νάουσα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συγκερκιμένα το 1968, οι δυο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την οινοποιία. Είναι η χρονιά όπου η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας. Δέκα χρόνια αργότερα, εγκαινιάζεται ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της οινοποιίας.

Κατά τη δεκαετία 1980 και 1990 η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρα. Στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα και στην Κρήτη ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες. Στην Αττική αντίστοιχα τη δεκαετία του 1980, ξεκινάει η συνεργασία με την εμβληματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα. Κάθε οινοποιείο Μπουτάρη πλέον συμμετέχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.

Ταυτόχρονα ακολουθώντας τις παγκόσμιες οινικές εξελίξεις, το οινολογικό τμήμα της οινοποίας πειραματίζεται διαρκώς στην καλλιέργεια και οινοποίηση ελληνικών και ξένων ποικιλιών και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών τη σειρά των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη. Η θερμή αποδοχή των πειραματικών αυτών οινοποιήσεων οδηγούν στην ένταξη των προϊόντων, Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, Αγιωργίτικο Μπουτάρη, Ξινόμαυρο και των ξένων ποικιλιακών Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah στο βασικό portfolio των προϊόντων της, σαν πετυχημένα εμπορικά brands.

Από τις αρχές του 1990 η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί για μια ακόμα φορά ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, αρχής γενομένης από τη Σαντορίνη. Θα ακολουθήσει η Νάουσσα και η Γουμένισσα. Το 2004 η εταιρία εξαγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος. Το 2005 η οινοποιία Μπουτάρη γίνεται η πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία.  Το 2009 ένα από τα εγκυρότερα οινικά περιοδικά διεθνώς, το Wine Enthusiast, απονέμει στην οινοποιία Μπουτάρη την κορυφαία διάκριση European Winery of the Year 2008.

Το 2013 το ιστορικό κρασί Νάουσσα Μπουτάρη αποσπά τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διάκριση στη μακρόχρονη ιστορία του, από το παγκοσμίου φήμης, αμερικάνικο περιοδικό οίνου, Wine Spectator, που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα «100 καλύτερα κρασιά του κόσμου» για το έτος 2013. Το 2015 εγκαινιάζεται το Scalani Hills Boutari Winery and Residences στην Κρήτη που αποτελείται από τρεις πολυτελείς κατοικίες, στο παλιό μετόχι του κτήματος, μέσα στον αμπελώνα.

Την ίδια χρονιά θα γίνει και η αναμπέλωση του κτήματος στο Σκαλάνι της Κρήτης. Ο αρχικός αμπελώνας που είχε δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επανασχεδιάζεται αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει στη περιοχή καθώς και των μεθόδων ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στην Αμπελουργία Ακριβείας.

Το 2018 το αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits” τιμά την οινοποιία Μπουτάρη με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2018», μια διάκριση που της απονέμεται για 18η χρονιά και συνεχίζει να την κατατάσσει ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου που έχουν διαχρονικά διακριθεί πάνω από 18 χρονιές ανάμεσα σε παγκόσμιους οινικούς κολοσσούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments