Οικονομία

Επίδομα ανεργίας: Παρατείνεται κατά δύο μήνες – Τι ισχύει για την εποχική εργασία

Επίδομα ανεργίας: Παρατείνεται κατά δύο μήνες – Τι ισχύει για την εποχική εργασία
Επίδομα ανεργίας: Την παράταση του επιδόματος ανεργίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Επίδομα ανεργίας: Την επέκταση όσων επιδομάτων ανεργίας λήγουν τον Μάιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας. Η παράταση αφορά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, κατά τους οποίους οι δικαιούχοι άνεργοι θα λαμβάνουν κανονικά το επίδομα, παρά τη συμπλήρωση του 12μηνου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους απασχολούμενους εποχικής εργασίας, οι οποίοι δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα αφορά το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2020, με τους δικαιούχους να αριθμούν σε 120.000 άτομα. Μάλιστα, τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια για τη λήψη του εποχικού επιδόματος μειώνονται από 100 σε 50. Τέλος, η κάλυψη των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, εποχικής και μερικής απασχόλησης, θα γίνεται αποκλειστικά από το κράτος.

Παρατείνεται και η αναστολή σύμβασης:

Την ίδια ώρα, παρατείνεται και η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, καθώς και η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Πιο αναλυτικά: Σε τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό η αναστολή εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού παραμένουν σε ισχύ έως και τον Ιούλιο του 2020. Στην εστίαση η αναστολή εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού παραμένουν σε ισχύ έως και τον Ιούνιο 2020. Για τον μήνα Μάιο του 2020 έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, θα συνεχιστεί η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους εξής κλάδους:

  • τουρισμός
  • εστίαση
  • μεταφορές
  • πολιτισμός
  • αθλητισμός

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε: «Έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments