Οικονομία

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Δείτε πόσα χρήματα χάνουν οι εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Δείτε πόσα χρήματα χάνουν οι εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα
Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και η συνέχιση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια της κοινοτικής Πρωτοβουλίας SURE.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει τεράστιες αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις με εργοδότες και εργαζόμενους να βλέπουν με τη δική τους ματιά ο καθένας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίαςκ. Γιάννη Βρούτση το πρόγραμμα Συν-Εργασία της κυβέρνησης θα καλύπτει το 80% με 85% του εισοδήματος των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς, προσωρινής – μερικής απασχόλησης. Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει ένα φρένο στην αύξηση της ανεργίας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Το πρόγραμμα θα έχει περιορισμένη διάρκεια. Θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επέκτασή του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν οι εργαζόμενοι «χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. «Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές».

Συνέχισε λέγοντας : «Στο δίλημμα, συνεπώς, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες. Τονίζω και πάλι ότι είναι μια παρέμβαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα. Αυτόν το δρόμο ακολουθούν, άλλωστε, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, με στόχο να ανακόψουν την επίθεση της ανεργίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το νέο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

  • Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  • Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται.
  • Όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
  • Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Δείτε μερικά παραδείγματα:

  • Εάν ένας εργαζόμενος με καθαρές αποδοχές 1.200 ευρώ προ κρίσης, βρεθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με το 50% της αμοιβής τότε θα πληρώνεται με 600 ευρώ από τον εργοδότη  συν 600 ευρώ χ 60% = 360 ευρώ από το πρόγραμμα διαμορφώνοντας μια συνολική αμοιβή 960 ευρώ.
  • Εάν κάποιος εργαζόμενος έχει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και ο εργοδότης του τον θέσει σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου κατά το ήμισυ, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει ως μισθό 500 ευρώ. Το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα αμείβεται για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο με 800 ευρώ το μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ και θα εργάζεται με μειωμένο κατά 50% ωράριο. Η ασφαλιστική του κάλυψη ωστόσο θα είναι για τα 1.000 ευρώ.
  • Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 40% ωραρίου εργασίας. Με τη μείωση του ωραρίου εργασίας ο μισθός του υπαλλήλου μειώνεται στα 480 ευρώ από 800 ευρώ. Το 60% των απωλειών που θα έχει ο εργαζόμενος θα καλυφθεί με επιδότηση από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα τον καλύψει για άλλα 288 ευρώ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα λαμβάνει το μήνα 768 ευρώ. Και αυτός ο εργαζόμενος θα ασφαλιστεί για 800 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50%. Θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπολοίπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Επειδή όμως το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ, ώστε α φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.
  • Η μόνη περίπτωση που το ΣΥΝ Εργασία θα καλύπτει το 100% της αμοιβής του εργαζομένου είναι αν αυτό αμείβεται με το κατώτερο μισθό των 650 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι καθαρές αποδοχές είναι 540 ευρώ και αν ο εργαζόμενος αναγκαστεί να εργαστεί με το 50% της αμοιβής θα αμείβεται με 270 ευρώ. Κανονικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να καλύπτει 270 χ 60% = 162 ευρώ αλλά θα θα καλύπτει το σύνολο των 270 ευρώ.

Αυτονόητο είναι ότι ίδια συμμετοχή θα έχει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για το 13ο και το 14ο μισθό δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να καταβληθεί και το επίδομα αδείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments