Άποψη

Στις πόσες δεκάδες μέτρα αντιδρά ο κ. Δένδιας;

Στις πόσες δεκάδες μέτρα αντιδρά ο κ. Δένδιας;
Στο θέμα της κρίσης του Έβρου αναφέρεται στο blog του στο pagenews.gr ο Σπύρος Γκουτζάνης. Γράφει ότι η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που έστησαν οι Τούρκοι, ενώ κριτικάρει τον Νίκο Δένδια και επειδή στράφηκε κατά του συναδέλφου του υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η κρίση των ημερών στον Έβρο με αφορμή την εποχική αλλαγή της κοιτής του ποταμού, αιφνιδίασε την κυβέρνηση και εξανέμισε τα επικοινωνιακά οφέλη από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προηγούμενης πρόκλησης Ερντογάν με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Είναι σαφές ότι αυτή την φορά η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που έστησαν οι Τούρκοι που θέλησαν να πάρουν την ρεβάνς από την προηγούμενη ήττα τους. Ωστόσο η αμηχανία και οι αντιφάσεις του επιτελικού κράτους αναδεικνύουν την συνολικότερη έλλειψη στρατηγικής -πέραν του αδιέξοδου κατευνασμού-, για την αντιμετώπιση της ποιοτικά αναβασθμισμένης τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι οι επικοινωνιακοί πόντοι του επιτελικού κράτους που προσπαθούν πάλι να διασώσουν τα συστημικά μέσα ενοχοποιώντας την κριτική.

Το θέμα δημιούργησε κατ αρχήν ο Νίκος Δένδιας με τις ατυχείς δηλώσεις του. Από τις αρχικές του αναφορές όπως και από το διάβημα προς την Τουρκία προκύπτει ότι υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους. Διαφορετικά προς τι το διάβημα; Αν δεν υπάρξει κάτι παράνομο ή αντικανονικό από την άλλη πλευρά δεν κάνεις διάβημα. Όταν όμως προκλήθηκε θόρυβος και κατάλαβε την γκάφα, στράφηκε κατά των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης που δήθεν αναπαρήγαγαν fakenews.

Στράφηκε κατά του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Στην συνέχεια και ως μη όφειλε στράφηκε και εναντίον του συναδέλφου του, υπουργού Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου. Είπε ο κ. Δένδιας στις συνεντεύξεις του: “το υπουργείο Εξωτερικών έκανε άψογη δουλειά”, αφήνοντας υπόνοιες για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε ερώτηση για το τι έγινε στον Έβρο ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι “παρατηρητής της συνοριακής γραμμής”, αλλά υπουργός Εξωτερικών που προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητας του και παρέπεμψε σε «ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ξεκαθαρίζουν απόλυτα τα περί του εδάφους».

Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Απρίλιο την Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έργα στο δικό της έδαφος για τον φράχτη. Και αφού το έκανε γιατί από κοινού με το υπουργείο Αμύνης δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα καθώς γνώριζαν ή όφειλα να γνωρίζουν την ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας.

Ακόμη πιο προβληματική είναι η δήλωση του κ. Δένδια ότι “Δεν μου αρέσει να δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες που είναι σύμμαχοι. Μπορούν να γίνουν μετρήσεις. Μιλάμε για μερικές δεκάδες μέτρα”. Ώστε μετά τις αλλεπάληλες προκλήσεις η Τουρκία θεωρείται σύμμαχος και το πρόβλημα στον Έβρο θα λυθεί με μετρήσεις; Αυτή είναι η άποψη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών; Και εάν μερικές δεκάδες μέτρα στον Έβρο δεν είναι σημαντικά, τότε τι είναι σημαντικό σε επίπεδο απώλειας της κυριαρχίας;

Αμήχανο όμως είναι και το Μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει: «Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράχτη στον Έβρο… Πρέπει να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές και θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος… Εμείς συνεχίζουμε να φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα».

Ωστόσο δεν διευκρίνησε ούτε ο ίδιος ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί εάν οι εργασίες για τον φράχτη θα συνεχιστούν στο ίδιο σημείο που έγινε η “κατάληψη” από τις δυνάμεις της τουρκικής στρατοφυλακής ή μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω που κατά τον κ. Δένδια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments