Ελλάδα

Σύψας σχολεία: Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε

Σύψας σχολεία: Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε
Σύψας για σχολεία: "Η εικόνα που είχαμε από το άνοιγμα των σχολείων ήταν πάρα πολύ καλή. Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε"- Aναλυτικά όλα όσα είπε ο λοιμωξιολόγος για τα σχολεία, την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια.

Σύψας για σχολεία: Ο  λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για την πανδημία, Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του στο Mega μίλησε για το επικείμενο άνοιγμα των  δημοτικών σχολείων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και των νηπιαγωγείων, ενώ  αναφέρθηκε και στην εικόνα που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα της Γ’ λυκείου, η οποία επέτρεψε στους ειδικούς να προτείνουν το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

«Η εικόνα που είχαμε από το άνοιγμα των σχολείων ήταν πάρα πολύ καλή. Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε. Είναι ο καλύτερος καιρός τώρα, που έχουμε χαμηλή επιδημία, τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είναι καλύτερα τώρα παρά το φθινόπωρο» είπε και σημείωσε: «Τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες».

«Στην Ελλάδα η επιδημία έπεσε απότομα όταν έγινε lockdown. Τα σχολεία είχαν μια πολύ χαμηλότερη συνεισφορά στον έλεγχο της επιδημίας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τη επιδημία από ότι κινδυνεύουν οι ενήλικες»  εξήγησεο κ .Σύψας και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των συνόρων εξηγώντας πως «είναι αναγκαίο» και δηλώνοντας πως, «ωστόσο δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε».

«Η χαλάρωση είναι μια πολύ κακή ιδέα. Σε άλλες χώρες οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση χαλάρωση, τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τον κανόνα της απόστασης» είπε ο κ. Σύψας

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ο ιός είναι ακόμα εδώ, και μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου κλείσιμο περιοχών και επιχειρήσεων αν τα πράγματα ξεφύγουν. Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα λίγα κρούσματα δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού».

Τι ανέφερε για τον τουρισμό, τα νησιά

«Το άνοιγμα του τουρισμού είναι αναγκαίο, ενώ αποτελεί κοινή γνώση ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί η »χρυσή» τομή και αυτή είναι ο ελεγχόμενος τουρισμός» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε να έχουμε και τουρισμό και οικονομική δραστηριότητα και σχετική ασφάλεια απέναντι στον ιό». Αναφορικά με το σχέδιο για τα νησιά και για τα καταλύματα, σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα του ιού εξήγησε πως είναι έτοιμο, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για τις πισίνες των ξενοδοχείων και τα εστιατόρια που τρώνε οι επισκέπτες. «Στις πισίνες δεν είναι ο κίνδυνος το νερό αλλά ο αριθμός των ατόμων που θα τη χρησιμοποιούν».

Τι ανέφερε ο κ. Σύψας για τα γυμναστήρια

Όσον αφορά τα γυμναστήρια, είναι μέρη που ευνοούν τη διασπορά του ιού, γι’ αυτό και θα καθυστερήσουν να ανοίξουν. «Δεν είναι προτεραιότητα στο άνοιγμα της κοινωνίας. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν θα ανοίξουν με κανόνες ασφαλείας». Τελος, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη και για το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, πάντα με κανόνες ασφαλείας, ενώ για το νέο κύμα της πανδημίας ανέφερε ότι « θα είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι εφόσον έρθει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments