Αθλητισμός

George Floyd: O Λεμπρόν Τζέιμς και άλλοι αθλητές καταγγέλλουν τη ρατσιστική δολοφονία

George Floyd: O Λεμπρόν Τζέιμς και άλλοι αθλητές καταγγέλλουν τη ρατσιστική δολοφονία
George Floyd: Η νέα ρατσιστική δολοφονία έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ. Το βίντεο με τη δολοφονία του 46χρονου George Floyd από λευκό αστυνομικό κάνει τον γύρο του κόσμου.

«I can’t breathe», έλεγε ο Έρικ Γκάρνερ το 2014, «I can’t breathe», έλεγε και ο George Floyd τη Δευτέρα στον λευκό αστυνομικό που τον δολοφόνησε στη Μινεάπολη, πατώντας στον λαιμό για 6 λεπτά! Το βίντεο είναι συγκλονιστικό και έχει ξεσηκώσει μαζικές διαμαρτυρίες -για άλλη μια φορά- στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δολοφονημένος George Floyd

Μετά τον ξεσηκωμό της Τρίτης, οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του 46χρονου George Floyd απολύθηκαν. Όμως, οι οικογένειες και χιλιάδες άλλοι πολίτες ζητούν να κατηγορηθούν για φόνο. Σύμφωνα με το αρχικό δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να τον συλλάβουν για πλαστογραφία.

Στο βίντεο που τραβήχτηκε από έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο George Floyd λέει στον λευκό αστυνομικό ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ του ζητάει να μην τον σκοτώσει. Περαστικοί έλεγαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Η νέα δολοφονία έχει προκαλέσει οργή και στους αθλητές. Ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Ιμάν Σούμπερτ, ο Ντέρικ Φέιβορς και άλλοι ανέβασαν στους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα τη φωτογραφία του φόνου του Floyd μαζί με τον Κόλιν Κάπερνικ, τον αθλητή του American Football που γονάτιζε όταν ακουγόταν ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τις ρατσιστικές δολοφονίες.

Η ανάρτηση του Λεμπρόν

«Καταλαβαίνετε τώρα; Ή είναι ακόμα θολό για εσάς», έγραψε οργισμένος ο Τζέιμς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Η κατάσταση στην Αμερική όσον αφορά τις δολοφονίες των μαύρων δεν έχει αλλάξει καθόλου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό προκαλεί τεράστια οργή απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, την Αστυνομία και τις κρατικές Αρχές που ρίχνουν ποινές «χάδι» στους δολοφόνους.

Φωτό από τις διαδηλώσεις στη Νότια Μινεάπολη για τον αδικοχαμένο Floyd

Τι δήλωσαν ο δικηγόρος της οικογένειας και ο δήμαρχος της πόλης

Σήμερα, πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή και άφηνε λίγα λουλούδια στο σημείο. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα: «Σταματήστε να σκοτώνετε τους μαύρους». Ο δικηγόρος της οικογένειας, Μπέντζαμιν Κραμπ, έκανε λόγο για «υπερβολική και απάνθρωπη» χρήση βίας για ένα «μη βίαιο αδίκημα» και ζήτησε να σταματήσει η Αστυνομία να υποτιμά τη ζωή των Αφροαμερικανών πολιτών.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο αυτή τη «φρικιαστική» πράξη, κατηγορώντας τον αστυνομικό για «έλλειψη ανθρωπιάς». «Το να είσαι μαύρος δεν θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της θανατικής καταδίκης», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο αρχηγός της αστυνομίας δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση αυτήν. Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments