Διεθνή

Αμερική κορωνοϊός: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Λατινική Αμερική

Αμερική κορωνοϊός: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Λατινική Αμερική
Αμερική κορωνοϊός: Στην Λατινική Αμερική έχει μεταφερθεί η πανδημία με τις χώρες να πλήττονται καταγράφοντας καθημερινά χιλιάδες νεκρούς και θετικά κρούσματα.

Αμερική κορωνοϊός: Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετρούν επίσημα περισσοτέρους από 41.600 νεκρούς και 774.767 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων πιθανότατα απέχει μακράν από την πραγματικότητα, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αμερική και επικεφαλής του ΠΟΥ, τόνισε μέσω τηλεδιάσκεψης ότι «για την πλειονότητα των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς ή να μειώσουν τη στρατηγική πρόληψης».

Η Ετιέν εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για την ήπειρο, που αποτελεί πλέον το νέο επίκεντρο του Covid-19, γιατί η αύξηση των κρουσμάτων επιταχύνεται σε χώρες όπως η Βραζιλία, όπου ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα ήταν ο υψηλότερος παγκοσμίως σε μια περίοδο επτά ημερών μετά την έναρξη της πανδημίας. Εκτός από τη Βραζιλία, η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται επίσης στο Περού και στη Χιλή, όπως προειδοποίησε περιφερειακή υπηρεσία του Οργανισμού τονίζοντας επίσης την ανάγκη για διατήρηση των μέτρων που υιοθετήθηκαν για την επιβράδυνση της διασποράς του.

Πάνω από 1.000 νεκροί σε μία μέρα στη Βραζιλία

Χθες το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.039 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον ημερήσιο απολογισμό των θυμάτων να ξεπερνά τα 1.000 για τέταρτη φορά, αφότου η εξάπλωσή της άρχισε να επιταχύνεται, την περασμένη εβδομάδα, και συνολικά τα 24.512.

Τις τέσσερις ημέρες ως τη Δευτέρα, η Βραζιλία ήταν η χώρα που μέτραγε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών καθημερινά εξαιτίας του Covid-19 παγκοσμίως, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο με σχεδόν 100.000 νεκρούς. Οι πολιτείες που υφίστανται τα χειρότερα χτυπήματα είναι το Σαν Πάουλο και το Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία βρίσκονται πολύ κοντά στον κορεσμό, όπως και σε πολιτείες στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σημειώνεται πως οι δύο πολιτείες επέβαλαν στα τέλη Μαρτίου μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, παρά τη σφοδρή αντίσταση που προβάλλει ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Όμως, η φύση αυτών των μέτρων δεν ήταν υποχρεωτική και δεν κατάφεραν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Προχθές το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως συνεχίζει να συνιστά τη χρήση υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με ήπια συμπτώματα της Covdi-19, αψηφώντας την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) να αναστείλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με αυτό το ανθελονοσιακό φάρμακο για προληπτικούς λόγους.

Nέο θλιβερό ρεκόρ και στο Περού

Στο Περού το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ 5.772 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με το σύνολο να πλησιάζει πλέον τους 130.000. Η χώρα των Άνδεων θρήνησε άλλους 159 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 να ανέρχεται έτσι σε 3.788, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 5.000, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες κυμαινόταν περί τα 4.000, την ώρα που η πανδημία φτάνει στην κορύφωσή της στη χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τις αρχές.

Περίπου το 70% των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει είναι συγκεντρωμένοι στη Λίμα, την πρωτεύουσα, και στο γειτονικό λιμάνι Καγιάο. Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της περιφέρειας με τα περισσότερα κρούσματα, πίσω από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Η χώρα ζει υπό περιορισμό σε εθνική κλίμακα εδώ και 72 ημέρες, με νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, μεταξύ άλλων μέτρων. Η οικονομία έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα, καθώς δεν παραμένει ενεργό παρά το 44% των παραγωγικών δυνατοτήτων του Περού. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο ένας Περουβιανός στους τέσσερις έχασε κάθε πηγή εισοδήματος.

Ένδειξη των δυσχερειών για την οικονομία είναι πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της χώρας περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 529 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι συρρικνώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφειλόταν το πρώτο δίμηνο του 2020 μάλλον στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ–Κίνας, προτού επιταχυνθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Περού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments