Πολιτική

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης να γίνουν ευρωπαϊκή προτεραιότητα

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης να γίνουν ευρωπαϊκή προτεραιότητα
Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ρίξει το βάρος στην επιστροφή των μεταναστών στις χώρες προέλευσης αποσυμφορίζοντας τις χώρες που βιώνουν τον όγκο των μεταναστευτικών ροών.

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Για το μεταναστευτικό και τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης μίλησε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ για το μεταναστευτικό συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με την παροχή από την πλευρά της Ε.Ε. εξωτερικής βοήθειας, εμπορικών και πολιτικών σχέσεων στις συγκεκριμένες χώρες.

«Οι επιστροφές είναι βασικό συστατικό της πολιτικής μας» είπε και πρόσθεσε ότι «σεβόμαστε τις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά από εκεί και πέρα για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο και στόχος μας είναι οι επιστροφές και οι απελάσεις». Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται επιστροφές γιατί είναι κλειστά τα σύνορα. «Εμείς θα υποβάλλουμε κανονικά το αίτημά μας, μέσω της Frontex, για επιστροφές στην Τουρκία. Εκεί θα φανεί και στην πράξη αν η Κοινή Δήλωση είναι πρακτικά σε ισχύ ή όχι» τόνισε ο ίδιος.

Δήλωσε ακόμα πως αυτή τη στιγμή η συνεργασία είναι πιο ενεργή με το Αφγανιστάν και το Ιράκ και με άλλες χώρες προέλευσης και συμπλήρωσε ότι οι επιστροφές κατευθείαν στις χώρες προέλευσης έχουν πάρα πολλά εμπόδια. Ακόμη ζήτησε την ενίσχυση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας με έναν τρόπο που θα επιβάλλει πολύ πιο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για τη μείωση των ροών.

Αναφορικά με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τόνισε ότι θα πρέπει «να έχει υποχρεωτικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, όχι εθελοντικούς». Τέλος, είπε πως δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση των κρατών της πρώτης γραμμής ώστε να σηκώνουν το βάρος. «Εμείς δεν θέλουμε να μας χρηματοδοτούν για να σηκώνουμε το βάρος, θέλουμε να μοιραστούμε το βάρος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments