Οικονομία

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ: Τι είναι και πόσα δισεκατομμύρια θα πάρει η Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ: Τι είναι και πόσα δισεκατομμύρια θα πάρει η Ελλάδα
Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ: Πρόκειται για το σχέδιο της Ευρώπης να δανειστεί από τις αγορές αναλαμβάνοντας τον δανεισμό αυτό ως εγγύηση μέσω του προϋπολογισμού της.

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ: Το οικονομικό εγχείρημα της Ευρώπης, «με σκοπό να δανειστεί από τις αγορές αναλαμβάνοντας τον δανεισμό αυτό ως εγγύηση μέσω του προϋπολογισμού της», σχολίασε ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πρόκειται για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη – μέλη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. «Γίνεται για πρώτη φορά, συνολικά η Ευρώπη, και αυτό είναι το καινοτόμο», τονίζει σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πόσα δισεκατομμύρια θα πάρει η Ελλάδα;

Όπως διευκρινίζει ο κος Μεϊμαράκης, άλλωστε «πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ τόσο στην αξία όσο και στο εύρος του». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η πρόταση αυτή, που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα θαρραλέο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη, υιοθετήθηκε από όλους τους ευρωβουλευτές ακόμη και των αποκαλούμενων φειδωλών χωρών».

Και σημειώνει ότι «ως εκ τούτου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι με τις απαραίτητες διαβουλεύσεις θα καμφθούν οι όποιες ενστάσεις και στο Συμβούλιο των αρχηγών θα ληφθεί η οριστική απόφαση». Κατά τα λοιπά, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ υπογραμμίζει, για την Ελλάδα, ότι θα λάβει 31,9 δισ. και «οι πόροι αυτοί δεν θα κατασπαταληθούν, αλλά θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες και το σχέδιο που θα καταρτίσει η κυβέρνηση».

Ένα πακέτο – ευκαιρία

Και σημειώνει την ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά όργανα. Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας για το άλμα στη νέα εποχή, ο κ. Μεϊμαράκης απαντά ως εξής: «Η πρόοδος που κατέγραψε η χώρα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ αποκατέστησε τη χαμένη μας αξιοπιστία και ενίσχυσε την επιρροή μας στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, δεν θα χαρακτήριζα το πακέτο ως τελευταία ευκαιρία».

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για lockdown από τις αρχές Μαρτίου σημειώνει: «Τα επιτυχημένα, εκ του αποτελέσματος, μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, απέδειξαν άλλη μία φορά την κοινωνική ευαισθησία της παράταξης. Θέσαμε την υγεία του ανθρώπου υπεράνω των οικονομικών προβλημάτων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments