Πολιτισμός

Εθνική Λυρική Σκηνή: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Εθνική Λυρική Σκηνή: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»
Εθνική Λυρική Σκηνή: Δύο έργα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη θα παρουσιάσει στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης η Εθνική Λυρική Σκηνή 29 και 30 Ιουλίου στα πλαίσια του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Εθνική Λυρική Σκηνή: Δύο έργα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη θα παρουσιάσει στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης η Εθνική Λυρική Σκηνή 29 και 30 Ιουλίου στα πλαίσια του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Εθνική Λυρική Σκηνή: Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει στο Επταπύργιο, δύο έργα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, την Τετάρτη 29 Και την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη και περιλαμβάνει 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους με συνολικά 111 παρουσιάσεις.

Οι δύο οπερέτες που θα παρουσιάσει η ΕΛΣ στη Θεσσαλονίκη είναι «Η Χαλιμά»(1926) και το «Θέλω να δω τον Πάπα!» (1926) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, του δημιουργού που άφησε το στίγμα του βαθιά στην εγχώρια μουσικοθεατρική ζωή του τόπου μας και θεωρείται πρωτεργάτης της ελληνικής οπερέτας. Έτσι, τηρώντας τις αποστάσεις και δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στη φαντασία, τα δύο έργα του Σακελλαρίδη θα παρουσιαστούν εναλλάξ σε έξι αρχαιολογικούς χώρους, επενδύοντας ιδανικά, με τη σπιρτάδα, το χιούμορ και την υπέροχη μουσικής τους, τα καλοκαιρινά βράδια ενός δίσεκτου έτους.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Χαλιμά (1926)

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης

Διανομή: Χαλιμά Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή Μουσακάς Δημήτρης Ναλμπάντης, Αμηνά Μυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ/Καδής/Ρασίντ Κωστής Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα Λυδία Αγγελοπούλου. Η Χαλιμά, φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως την χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 αλλά και στη δεκαετία του ‘30 σε αθηναϊκά θέατρα, αλλά και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις Χίλιες και μια νύχτες, εξελίσσεται σε ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή-Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ-Ρουμάν. Η Χαλιμά πρωτοπαρουσιάστηκε από το θίασο της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο Θέατρο Μοντιάλ, στις 31 Αυγούστου 1926.

Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευε η ίδια η Καντιώτη–Ριτσιάρδη, τον Σαχ Ρουμάν ο Σπύρος Μπάρτζος και τον Αλή Μουσακά ο Παρασκευάς Οικονόμου. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Βελμύρα, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παίχθηκε σε πρώτη σύγχρονη αναβίωση το 2013 στην ΕΛΣ.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Θέλω να δω τον Πάπα! (1920)

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου Διανομή: Ρίτα Άννα Στυλιανάκη, Ανδριανός Δημήτρης Πακσόγλου, Λατρούδης Δημήτρης Ναλμπάντης, Άννα Μυρτώ Μποκολίνη, Βαρονάς Κωστής Ρασιδάκης, κα Λατρούδη Λυδία Αγγελοπούλου. Στο Θέλω να δω τον Πάπα! ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το ποιητικό κείμενο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και ασκείται βιτριολική κριτική στο θεσμό της οικογένειας.

Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή στα καθ’ ημάς της φάρσας του Μωρίς Εννεκέν Οικιακές χαρές (1894). Σε έργα του Εννεκέν βασίζονται και άλλα σημαντικά έργα του συνθέτη, όπως ο Βαφτιστικός (1918) και η Κόρη της καταιγίδος (1923).

Η σφιχτή φάρσα του Εννεκέν αποδίδεται σε ρέοντα θεατρικό λόγο από τον Σακελλαρίδη, ο οποίος και στο έργο αυτό επιτυγχάνει μία ιδεώδη μουσικοθεατρική δραματουργία διανθίζοντας την πλοκή με τα δεκαπέντε μουσικά νούμερα της οπερέτας. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μόνο με το αντίτιμο εισόδου στον εκάστοτε αρχαιολογικό χώρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments