Ελλάδα

Αθήνα: Αυτοί είναι οι δυο νέοι μεγάλοι ποδηλατόδρομοι της πόλης

Αθήνα: Αυτοί είναι οι δυο νέοι μεγάλοι ποδηλατόδρομοι της πόλης
Αθήνα: Γνωστοί έγιναν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, οι δύο νέοι μεγάλοι ποδηλατόδρομοι της πρωτεύουσας. Αναλυτικά ποιες περιοχές θα περιλαμβάνουν.

Tην κατασκευή δύο μεγάλων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. H ανακοίνωση έγινε κατά την εκδήλωση ποδηλατικής βόλτας που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στην πλατεία Κοτζιά, μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον δήμαρχο Αθηναίω,ν Κώστα Μπακογιάννη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και πλήθος αιρετών. Ο υπουργός υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα των «πράσινων» μετακινήσεων υπενθύμισε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου -που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- ο πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση με οικολογικό μπόνους για τους αγοραστές ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το ποδήλατο είναι το πιο οικολογικό μέσο μετακινήσεων και γι’ αυτό η Κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια, προχωρεί με έργα. Πρώτα απ’ όλα την Παρασκευή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την πολιτική μας για την ηλεκτροκίνηση. Στην πολιτική αυτή περιλαμβάνεται ένα οικολογικό μπόνους για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα είναι πολύ ισχυρότερο για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα, γιατί θέλουμε να κάνουμε επί της ουσίας ένα άνοιγμα στα ποδήλατα. Επίσης, σήμερα θέλω να ανακοινώσω ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα δύο ποδηλατόδρομους στην Αθήνα: Έναν που είναι ημιτελής: ο ποδηλατόδρομος από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά και φτάνει σήμερα μέχρι το Γκάζι. Θα χρηματοδοτηθεί λοιπόν από το Πράσινο Ταμείο η ολοκλήρωσή του, δηλαδή το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά, προϋπολογισμού 7 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί ένας άλλος ποδηλατόδρομος πάλι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο με 3 εκατ. ευρώ. Θα ξεκινάει από το σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη και μέσω της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης θα καταλήγει στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό. Προχωρούμε λοιπόν μπροστά με έργα και όχι με λόγια».

Ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι – Κηφισιά:

Ο εν λόγω ποδηλατόδρομος ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου, από τον Φαληρικό Όρμο έως και την Κηφισιά. Το έργο κρίνεται βασικής σημασίας για το λεκανοπέδιο Αττικής και αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που θεσμοθετήθηκε το 2014 και έχει μείνει ημιτελές αφού κατασκευάστηκε μόνο το νότιο τμήμα με μήκος διαδρομής 10 χλμ, δηλαδή το σκέλος «Φάληρο – Γκάζι». Το Βόρειο Τμήμα «Γκάζι – Κηφισιά», του οποίου την ολοκλήρωση ανήγγειλε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, ενώ διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής – με τεύχη δημοπράτησης – έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σήμερα, πλέον, ενταγμένο σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με προϋπολογισμό 7.000.000€ βαίνει προς άμεση δημοπράτησή του με ολοκλήρωση -έκτοτε- σε 18-20 μήνες.

Ποδηλατόδρομος Μετρό Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη/Πανεπιστημιούπολη – Ευαγγελισμός:

Αφορά σε διαδρομή μορφής «πετάλου» που ξεκινάει από τον σταθμό Μετρό Κατεχάκη και διατρέχει το Πάρκο Γουδή, την Πολυτεχνειούπολη, την Πανεπιστημιούπολη, το Πάρκο Ιλισίων και καταλήγει στο Σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός. Το μήκος του ποδηλατοδρόμου είναι περίπου 10 χλμ., Με αυτόν τον σχεδιασμό αξιοποιείται και συνδέεται και ο υφιστάμενος ποδηλατόδρομος της Πολυτεχνειούπολης, μήκους περίπου 4 χλμ. Και αυτός ο ποδηλατόδρομος αποτελεί έργο βασικής σημασίας για το λεκανοπέδιο Αττικής καθώς προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που θεσμοθετήθηκε το 2014. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πλέον ενταγμένο έργο σε Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, με προϋπολογισμό 3.000.000€ και μετά τη δημοπράτησή του μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 – 18 μήνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments