Ελλάδα

Νίκος Σύψας κορωνοϊός: «O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός, ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος»

Νίκος Σύψας κορωνοϊός: «O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός, ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος»
Νίκος Σύψας κορωνοϊός: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε εκ νέου στα τεστ για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, για την αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τις παραλίες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έκρουσε για άλλη μια φορά το “καμπανάκι” αναλύοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από τη χαλάρωση των μέτρων και τον τουρισμό. «O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής. «Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Τι είπε ο καθηγητής για τα τεστ στους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας

“Δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους τους τουρίστες οπότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επίσης, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία τόνισε ο καθηγητής σχετικά με τον έλεγχο των τουριστών στην Ελλάδα.  Το να συμπεριληφθεί το τεστ στο πακέτο διακοπών δεν το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μετά τις 15 Ιουνίου  δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες, συμπλήρωσε ο κ. Σύψας.

Η εκτίμηση του καθηγητή για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα και τις παραλίες

Είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα, ενώ όσον αφορά τα μέτρα στις παραλίες ο Νίκος Σύψας είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά τα πράγματα για να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων στις παραλίες. Επίσης, το σερβίρισμα στις ξαπλώστρες θα επιτραπεί.

Αύξηση των κρουσμάτων

Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε το γεγονός ότι  στη βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο κ. Σύψας τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί και στην καμπύλη. Στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ είναι πιθανό να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων. «Παίζουμε με τη φωτιά. Μπορεί ακόμα να σταματήσει και ο τουρισμός» είπε χαρακτηριστικά.

Από Δευτέρα 8 Ιουνίου επαναλειτουργεί πλήρως η εστίαση επαναφέροντας τα καταστήματα που δουλεύουν σε εσωτερικούς χώρους. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις και τα νέα μέτρα πρόληψης από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Όπως έγινε γνωστό μέσω των επίσημων ανακοινώσεων του υφυπουργού, τα καταστήματα εστίασης (μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, μουσικές σκηνές) θα λειτουργούν κάτω από ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο του οποίου οι βασικοί πυλώνες είναι οι εξής:

  • Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
  • Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.
  • Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα
  • Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
  • Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.

Δείτε παράλληλα ένα βίντεο με δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments