Ελλάδα

Τα κλιματιστικά ευνοούν τον Κορωνοϊό

Τα κλιματιστικά ευνοούν τον Κορωνοϊό
Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να ευνοήσει τον κορωνοϊό.

Την περίοδο που ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη έγινε μεγάλη κουβέντα για την χρήση του κλιματιστικού. Για την ώρα οι ιδικοί έχουν τονίσει ότι είναι καλό να αποφεύγουμε τη χρήση του καθώς ενδέχεται να ευνοεί τον ιό. Παράλληλα υπήρχε μια αίσθηση ότι η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού θα μειωθεί το καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες χώρες που η θερμοκρασία τους μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς έχουν χιλιάδες κρούσματα.

Για το θέμα που έχει προκύψει με το κλιματιστικό αναφέρθηκε o καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Μιλώντας στο iatropedia ο καθηγητής τόνισε ότι η αυξημένη χρήση δεν θα βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι “Να σας πω και κάτι; Εάν επικρατήσει η αυξημένη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο η εξάπλωση του κορονοϊού. Αν κλεινόμαστε συνέχεια στο σπίτι ή στα γραφεία, δηλαδή, σε κλειστούς χώρους που κλιματίζονται δεν υπάρχει εποχικότητα”, ήταν η αρχική του τοποθέτηση.

Στη συνέχεια ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στις χώρες με υψηλές θερμοκρασίες που έχουν χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. «Το Κατάρ αυτή τη στιγμή έχει 41 βαθμούς και είναι στο πικ από κρούσματα. Γιατί; Γιατί οι κάτοικοι εκεί ξεκινούν το πρωί από το σπίτι όπου έχουν κλιματισμό, μπαίνουν στο αυτοκίνητο και έχουν κλιματισμό, πάνε στη δουλειά κι έχουν κλιματισμό.

Και δεν μπορείς να σταθείς έξω στο Κατάρ γιατί έχει 42 βαθμούς. Όταν, όμως, είναι κλειστό το σπίτι και ο χώρος δουλειάς κλπ και δεν αερίζεται και υπάρχει συγχρωτισμός δεν αλλάζει κάτι. Δεν υπάρχει εποχικότητα. Το Κατάρ έχει τεράστια αύξηση κρουσμάτων, είχαμε πρόσφατα θετικούς ταξιδιώτες από εκεί. Αν κοιτάξετε σε χώρες που έχουν πολλά κρούσματα, σε κάποιες υπάρχουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Κι ο λόγος είναι ότι έχουν τεχνητό κλιματισμό».

Κακός σύμμαχος η ανακύκλωση του αέρα

Ο κλιματισμός ενοχοποιείται και για την διασπορά του κορωνοϊού, μέσω της ανακύκλωσης του αέρα, από τους επιστήμονες προωθείται η μη χρήση τους, όταν αυτό είναι εφικτό, ενώ όταν δεν είναι καλό θα είναι να μην γίνεται εσωτερική ανακύκλωση του αέρα, αλλά χρήση του φρέσκου αέρα. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται συχνή και σωστή τεχνική συντήρηση. Η καλοκαιρινή ζέστη δεν θα εξουδετερώσει τον κορωνοϊό, λέει ο διευθυντής του αμερικανικού NIH.

Σε πρόσφατες  δηλώσεις του ο Διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Dr. Francis Collins, ανέφερε ότι οριστικά δεδομένα για επίδραση του καιρού στην εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχουμε σε αρκετούς μήνες από σήμερα. Ωστόσο οι πρόσφατες μελέτες δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την δραστική μείωση του κορωνοϊού, λόγω της άφιξης του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με προσομοιώσεις και μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο κύριος λόγος οποιασδήποτε αύξησης ή μείωσης της μεταδοτικότητας έχει να κάνει περισσότερο με την ανοσία των ανθρώπων, ή συγκεκριμένα με την έλλειψη αυτής, από οποιοδήποτε άλλες καιρικές συνθήκες. Χωρίς ανοσία, ακόμη και οι πιο ιδανικές καιρικές συνθήκες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της νόσου. Ο επικεφαλής του ΝΙΗ καταλήγει ότι τα μέτρα απόστασης παραμείνουν το καλύτερο όπλο μας το καλοκαίρι για να επιβραδύνουμε ή να αποτρέψουμε την εξάπλωση του COVID-19. «Συνεπώς, συνεχίστε να φοράτε τις μάσκες και μείνετε σε απόσταση 1,5 μέτρου ή περισσότερο!», καταλήγει ο Francis Collins.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments