Ελλάδα

Παγκόσμια ήμερα περιβάλλοντος: Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Παγκόσμια ήμερα περιβάλλοντος: Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Παγκόσμια ήμερα περιβάλλοντος: Εκτός από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, σημειώθηκε στην οδό Ακαδημίας και η πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του George Floyd.

Συγκέντρωση πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η πλατεία Συντάγματος έχει πλημμυρίσει με χρώματα, μουσικές και χορό, καθώς στη διαδήλωση βρίσκονται και καλλιτεχνικές ομάδες.

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα, φορείς και συλλογικότητες και η Πρωτοβουλία SupportEarth – ανεξάρτητο δίκτυο συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις για το περιβάλλον έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σημειώνεται πως κλειστοί παραμένουν από τις 17:15 και μέχρι νεωτέρας οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός».  Οι συρμοί θα διερχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς

Ωστόσο την ίδια ώρα στο Κέντρο στην οδό Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας που γίνεται για τη δολοφονία του George Floyd σημειώθηκε ένταση  ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε μία προσαγωγή.

Επεισόδια πριν 2 μέρες στην αμερικάνικη πρεσβεία: Έσπασαν βιτρίνες και στο Κολωνάκι

Σε 12 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στην περιοχή. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν παραταγμένες έξω από την πρεσβεία, οι οποίες απάντησαν με χημικά. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλευρά τους, προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Σημειώνεται επίσης, ότι έχει αποκατασταθεί πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλους τους δρόμους της περιοχής, εκτός από ένα τμήμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο είναι γεμάτο από πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Αντιεξουσιαστές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο Κολωνάκι, ενώ άγνωστοι πέταξαν πέτρες εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην Ηρώδου Αττικού. Στο Κολωνάκι, μάλιστα, υπήρξε «κυνηγό» με τους αστυνομικούς ως την Τσακάλωφ. Η πορεία κινούνταν ειρηνικά προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίες απάντησαν με χημικά. Η ένταση κλιμακώθηκε με μαζική ρίψη μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ.

Κατά τα επεισόδια, η πορεία έσπασε στα δύο με διαδηλωτές να κατευθύνονται προς την Αθήνα και άλλους προς την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Λίγο αργότερα, με εντολή της Aστυνομίας οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής» έκλεισαν, ενώ κλειστοί ήταν και οι δρόμοι γύρω από την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αστυνομία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ήταν περίπου 3.000. Η πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα με κατεύθυνση προς την αμερικανική πρεσβεία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αμερικανικό λαό, που διαμαρτύρεται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Δείτε φωτογραφίες από την πορεία και βίντεο με όσα έγιναν έξω από την πρεσβεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments