Διεθνή

Αυτό είναι το σοβαρό λάθος που κάνουμε όλοι με τα παγωτά

Αυτό είναι το σοβαρό λάθος που κάνουμε όλοι με τα παγωτά
Κάτι που το κάνουμε όλοι και μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να το πράττουμε...

Και ποιος δεν λατρεύει να απολαμβάνει ένα δροσερό παγωτό και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες… Μικροί και μεγάλοι δεν μπορούν να αντισταθούν στη θέα μιας μπάλας παγωτού με την αγαπημένη τους γεύση. Μιας λοιπόν που αισίως διανύουμε τον Ιούνιο, και τα παγωτά είναι μια αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων, ωστόσο κάνουμε κάποιο βασικό λάθος. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά να το αφήνουμε για ώρα εκτός ψυγείου μήπως αλλάξουμε γνώμη και θελήσουμε και άλλη μερίδα, ώσπου να είναι στα πρόθυρα του λιωσίματος και τότε να το βάζουμε πίσω στην κατάψυξη για να μην λιώσει τελείως. Τι λάθος μπορεί να έχει αυτό θα σκεφτείτε πολλοί από εσάς, κι όμως αυτή η κίνηση ελοχεύει μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.

«Το παγωτό λιώνει αρκετά γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και το γαλακτώδες, ζαχαρούχο, υγρό διάλυμα αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια, όπως η λιστέρια», γράφει η γιατρός Amreen Bashir, σύμφωνα με το olivemagazine.gr. Αυτό σημαίνει ότι αφήνοντας το παγωτό για ώρα εκτός κατάψυξης, «φλερτάρεις» με την πιθανότητα να ταλαιπωρηθείς για μέρες από ναυτία, εμετούς και διάρρεια. Τι μπορείς να κάνεις για να τα αποφύγεις μια πιθανή τροφική δηλητηρίαση; Η Dr. Bashir υποστηρίζει ότι το καλύτερο είναι να βάζεις το παγωτό πίσω στην κατάψυξη με το που σερβιριστείς, πριν ακόμα λιώσει. Μια ακόμη καλή ιδέα, είναι να επιλέγεις vegan παγωτά ή σορμπέ, που δεν εγκυμονούν τόσους κινδύνους από άποψη βακτηρίων.

Βακτηριακή μόλυνση από παγωτό;  Γίνεται;

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι εάν βάλουμε στην κατάψυξη και πάλι αποψυγμένο παγωτό αλλάζει η υφή του, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, ωστόσο δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.  Συνεπώς η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι λιωμένα ελάχιστα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη. Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments