Διεθνή

Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: Ράγισε καρδιές η ανιψιά του – «Όσο αναπνέω, θα αποδοθεί δικαιοσύνη»

Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: Ράγισε καρδιές η ανιψιά του – «Όσο αναπνέω, θα αποδοθεί δικαιοσύνη»
Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: «Κάποιος είπε "να γίνει η Αμερική ξανά σπουδαία". Αλλά πότε ήταν σπουδαία η Αμερική;» Δήλωσε η ανιψιά του.

Η Μπρουκ δήλωσε πως κανένας από τους τέσσερις αξιωματικούς που ευθύνονται για τον θάνατο του Φλόιντ δεν έδειξε να έχει «καρδιά ή ψυχή». «Αυτός ο αξιωματικός δεν έδειξε να έχει τύψεις ενώ παρακολουθούσε την ψυχή του θείου μου να βγαίνει από το σώμα του. Παρακάλεσε και παρακάλεσε πολλές φορές για να σηκωθεί, αλλά τον πατούσατε πιο δυνατά. Γιατί πρέπει το σύστημα να είναι διεφθαρμένο;» διερωτήθηκε. Στη συνέχεια παρακάλεσε να σταματήσουν τα εγκλήματα μίσους. «Κάποιος είπε “να γίνει η Αμερική ξανά σπουδαία”. Αλλά πότε ήταν σπουδαία η Αμερική;», κατέληξε η νεαρή.

Ηχηρό μήνυμα του Μπάιντεν

«Η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης» έχει έρθει στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του Τζορτζ Φλόιντ. «Δεν μπορούμε πλέον να γυρίζουμε την πλάτη στον ρατσισμό που πληγώνει την ψυχή μας», πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αποτίοντας φόρο τιμής στον 46χρονο Αφροαμερικανό, ο θάνατος του οποίου, προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέραν των συνόρων τους.

Memorial service for George Floyd following his death in Minneapolis police custody, in Minneapolis, U.S., June 4, 2020. REUTERS/Lucas Jackson

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο Χιούστον για να τιμήσουν τον Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. Η οργή των διαδηλωτών για τον θάνατο του 46χρονου Φλόιντ δίνει τη θέση της σε μια αυξανόμενη αποφασιστικότητα να μετατραπεί η υπόθεση αυτή σε σημείο καμπής για τις φυλετικές διακρίσεις και σε εφαλτήριο για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας σε όλη τη χώρα.

Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Τζο Μπάιντεν: Ο αντίπαλος του Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα καταπολεμήσει τον ρατσισμό

“Φουντώνει” ο προεκλογικός “πόλεμος μεταξύ Μπάιντεν – Τραμπ, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να δεσμεύεται ότι θα καταπολεμήσει τον ρατσισμό και θα αγωνιστεί για ισχυρές μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε την Παρασκευή το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι ο αντίπαλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στα 77 του χρόνια ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν το Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, μετά τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης σε επτά πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια, συνολικά 1.991 εκλέκτορες των Δημοκρατικών στηρίζουν Μπάιντεν. Ο «μαγικός αριθμός» έχει συμπληρωθεί. 

Σε άρθρο του στους Los Angeles Times ο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη για «συγκεκριμένες πολιτικές, που έχουν καθυστερήσει πολύ, για την ανατροπή του συστηματικού ρατσισμού».

«Αν εκλεγώ, δεσμεύομαι να ιδρύσω μια εθνική επιτροπή εποπτείας της αστυνομίας εντός 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας», υποσχέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος. «Χρειάζεται να εφαρμόσουμε πραγματική κοινοτική αστυνόμευση και να διασφαλίσουμε ότι κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη επανεξέταση των προσλήψεων αστυνομικών, της εκπαίδευσής τους και των πρακτικών αποκλιμάκωσης, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέχει τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

«Όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε για μια νέα ηγεσία να κάνει μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. Κάλεσε το Κογκρέσο να «αναλάβει άμεση δράση» για να απαγορεύσει τις αστυνομικές μεθόδους κεφαλοκλειδώματος, να σταματήσει τη μεταφορά όπλων πολέμου στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, να βελτιώσει την εποπτεία και τη λογοδοσία και να δημιουργήσει ένα πρότυπο μοντέλο για τη χρήση βίας από αστυνομικούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments