Ελλάδα

Αντιβιοτικά Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Μόνο με συνταγή γιατρού από σήμερα

Αντιβιοτικά Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Μόνο με συνταγή γιατρού από σήμερα
Αντιβιοτικά Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Η συνταγή θα είναι επίσης από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία θα πρέπει να χορηγηθεί το αντίστοιχο φάρμακο καθώς και τη δοσολογία.

Από σήμερα 11 Ιουνίου τα αντιβιοτικά φάρμακα θα χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή κατόπιν αποφάσεως του Υπουργείου Υγείας, που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, η συνταγή θα είναι επίσης από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία θα πρέπει να χορηγηθεί το αντίστοιχο φάρμακο καθώς και τη δοσολογία αυτού. Ωστόσο, στην περίπτωση της χειρόγραφης συνταγής, πάντα σε υπό εξαίρεση περιπτώσεις πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Τα αντιβιοτικά είναι χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων, ενώ μπορούν να έχουν αποτέλεσμα ενάντια σε άλλες κατηγορίες μικροοργανισμών όπως οι μύκητες και τα παράσιτα αλλά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς. Τα αντιβιοτικά – αντίθετα από τις προηγούμενες θεραπείες για τις μολύνσεις, που ήταν συχνά οι χημικές ενώσεις όπως η στρυχνίνη και το αρσενικό, με την υψηλή τοξικότητα ενάντια στα θηλαστικά – εκμεταλλεύονται τις διαφορές ανάμεσα σε μικροοργανισμούς και ανθρώπους με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες παρενέργειες και υψηλότερη αποτελεσματικότητα.

Όλα όσα αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για αυτήν την κίνηση

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) πρόκειται για μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, η οποία χρειάστηκε περίπου 50 χρόνια για να εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι νόμος για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού, υπάρχει από το 1973, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμοζόταν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Παράλληλα τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά τη χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο τριών μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας. Συνεπώς, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments