Πως Να

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ξινισμένο γάλα

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ξινισμένο γάλα
Αυτές είναι μερικές λύσεις αν ξεχάσατε γάλα στο ψυγείο με αποτέλεσμα να ξινίσει, αφού πέρασε η ημερομηνία λήξης του.

Αν και πλέον οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων είναι σχετικά μακρινές από την ημερομηνία αγοράς, δεν είναι ασυνήθιστο να ξεχάσουμε κάτι στο ψυγείο και να αναρωτιόμαστε τι να το κάνουμε, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με το ξινισμένο γάλα.

Όμως, για όλα υπάρχουν λύσεις και το ότι πλέον η γεύση του έχει αλλοιωθεί, δεν σημαίνει πως πρέπει να το πετάξουμε. Συνετό είναι όμως, να ξέρουμε πως είναι διαφορετικό το υπερπαστεριωμένο γάλα των σούπερ μάρκετ και το φρέσκο, αγνό γάλα.

Ως μαγιά στη ζύμη

Το πρώτο λοιπόν, όταν χαλάσει, καλό είναι να πεταχτεί, εκτός και αν το προλάβουμε σε κοντινή ημερομηνία, από την ημέρα λήξης. Από την άλλη, το φρέσκο γάλα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, στην παράδοση χρησιμοποιείται ως μαγιά για να φουσκώνει η ζύμη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το econews, το χρησιμοποιούσαν μαζί με τη μαγειρική σόδα για να παρασκευάσουν αφράτα ψωμιά και κέικ, αλλά όταν ανακαλύφθηκε το μπέικιν πάουντερ, έπαψε η χρήση του. Ορισμένες συνταγές απαιτούν να βάλετε «ξινισμένο» γάλα προσθέτοντας μια κουταλιά ξύδι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να φτιάξετε τηγανίτες, πάνκεικς, βάφλες, κέικ με φρούτα και διάφορα τέτοια ωραία πράγματα.

Στο κρέας και τα ψάρια

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξινόγαλο σε πιάτα με κρεμώδη, μαλακή σύσταση όπως βραστά κατσαρόλας, βραστά θαλασσινά ή ψητές πατάτες αλλά μην βάλετε υπερβολική ποσότητα και «κρύψετε» τη γεύση του πιάτου σας. Εξάλλου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε και να μαλακώσετε κρέας κοτόπουλου ή ψαριών προτού τα μαγειρέψετε.

Στο τυρί

Το έτοιμο τυρί είναι μια φανταστική λύση αλλά άλλη χάρη έχει αν κανείς επιχειρήσει να φτιάξει το δικό του τυρί. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θα χρειαστείτε:

  • 2 λίτρα ξινόγαλο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • λίγη κρέμα ή γάλα με πλήρη λιπαρά

Ρίξτε το ξινόγαλο σε ένα τηγάνι και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 85°C, για αυτό χρειάζεστε θερμόμετρο. Βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε ξύδι. Ανακατέψτε μαλακά έως ότου διαχωριστούν το πηγμένο τυρί και ο ορός του γάλακτος. Ραντίστε τα κομμάτια πηγμένου τυριού και αφαιρέστε το νερό πιέζοντας ένα τουλπάνι.

Τοποθετήστε τα κομμάτια του τυριού σε ένα μπολ. Προσθέστε αλάτι και λίγη κρέμα ή πλήρες φρέσκο γάλα κατά το δοκούν ανάλογα με τη σύσταση που επιθυμείτε. Βάλτε το τυρί κότατζ στο ψυγείο και καταναλώστε σε μια εβδομάδα.

Ως κρέμα σώματος

Η επάλειψη ξινού γάλακτος (ή ξινόκρεμας ή γιαουρτιού), σύμφωνα με το fanpage, στο δέρμα το μαλακώνει, το σφίγγει και το καθαρίζει. Ορισμένοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν και για να μαυρίσουν αν βγουν στον ήλιο μετά την επάλειψη…! Πάντως, μπορείτε να προσθέσετε και ένα φλυτζάνι ξινόγαλο στην μπανιέρα σας για πιο απαλό δέρμα, βάζοντας και αιθέρια έλαια για να κρύψετε τη μυρωδιά.

Στην κηπουρική

Διαλύστε ξινόγαλο με νερό και ραντίστε τα φυτώριά σας για να προσθέσετε ασβέστιο, αν και ενδείκνυται κυρίως για τις ντομάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments