Οικονομία

Στο 60% του εισοδήματος οι e-πληρωμές

Στο 60% του εισοδήματος οι e-πληρωμές
Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι λόγω κορωνοϊού και του lockdown θα υπάρξει μείωση των εισοδημάτων κατά το τρέχων έτος.

Εκρηκτική αύξηση στις πληρωμές με “πλαστικό χρήμα”, αλλά και στις συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών κατέγραψαν τράπεζες και φορολογικές αρχές κατά τη διάρκεια του lockdown. Είναι τέτοια η αύξηση που φέρνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην ευχάριστη θέση να βάλει στην άκρη και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής πληρωμής με κάρτα συναλλαγών που αν αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Άλλωστε, το 2020, πρώτο έτος της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, το 30%των ηλεκτρονικών πληρωμών θα υπολογιστεί επί χαμηλότερου παρονομαστή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα που θα αποκτηθούν κατά τη φετινή χρονιά θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 201, ήτοι κατά τουλάχιστον 6-7 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων θα υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από τα 65-66 δισ. ευρώ, κάτι που δεν συνέβη ούτε κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”  παρά τη μείωση των εισοδημάτων φέτος – τόσο αυτών που δηλώνονται όσο και αυτών που κινούνται “μαύρα”- η συνολική αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό θα αντιστοιχεί όχι στο 30% του συνολικού εισοδήματος, αλλά στο 61%, δηλαδή στο διπλάσιο του στόχου. Μάλιστα, η χρήση του πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα,καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τα χαρτονομίσματα ως πιθανούς φορείς κορωνοϊού. Στον κατάλογο των καταστημάτων που κινούνται κυρίως με κάρτα προστίθενται ολοένα και περισσότερα: στα βενζινάδικα, τα σούπερμαρκετ, που έχουν φτάσει σε ποσοστά συναλλαγών της τάξεως του 60-70%, προστίθενται συνεχώς και καινούργια καθώς η χρήση της κάρτας διευρύνεται ακόμη στα περίπτερα και τα mini market.

Τα e-shops έσυραν τον χορό

Στην αρχή του lockdown έχει δημιουργηθεί το ερώτημα αν θα πρέπει να ανασταλεί το μέτρο του 30%λόγω πιθανής μείωσης συνολικά των συναλλαγών (άρα και των ηλεκτρονικών). Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκεντρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Με την αύξηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών μέσω των e-shops, αλλά και τη διστακτικότητα που έχει επικρατήσει στη χρήση χαρτονομισμάτων, η ΑΑΔΕ καταγράφει μεγάλη αύξηση στη χρήση πλαστικού χρήματος.

Αυτό πάντως που είναι πιθανό να γίνει, έστω και το φθινόπωρο, είναι να βγει και πάλι από το συρτάρι το σχέδιο ριζικής τροποποίησης της φορολοταρίας, ώστε να παραπέμπει σε “τζόκερ”.Οι τυχεροί θα είναι πολύ λιγότεροι (σ.σ. όχι 1.000 ανά μήνα που κερδίζουν από 1.000 ευρώ), αλλά σαφώς λιγότεροι που θα κερδίζουν ακόμη και 100.000 ευρώ, ενώ μελετάται και η προσθήκη επάθλων μεγάλης αξίας, όπως είναι ένα ακίνητο ή ένα αυτοκίνητο.

Το lockdown έχει προκαλέσει μείωση κατανάλωσης, άρα και των εσόδων από τον ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν τουλάχιστον η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που οφείλεται πλέον και στον κορωνοϊό να μείνει ως “κληρονομιά”, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ισχυρότερο όπλο κατά της φοροαποφυγής από ΦΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments